Primăvara, cu vești și mai proaste pentru facturile românilor decât iarna: avertismentul experților

Primăvara, cu vești și mai proaste pentru facturile românilor decât iarna: avertismentul experților

Veștile proaste se țin lanț pentru buzunarele românilor. După ce au început să îndure niște facturi umflate la utilități pe timp de iarnă, cu compensări și plafonări cu tot, se pare că primăvara o să vină cu o lovitură și mai dureroasă, mai ales la energia electrică.

Pe de o parte, în cazul în care pleci urechea la politicieni, primăvara ar trebui să vină cu facturi mai mici la curent. În mod real, însă, când se termină perioada impusă de plafonare, la 31 martie 2022, consecințele sunt inevitabile, iar explicația, una logică. Costul de achiziție a explodat de mult timp pe bursa autohtonă, ajungă de 4-5 ori peste valorile de vârf din ultimii doi ani. La ora actuală, plafonările forțează furnizorii să iasă pe minus, iar mulți dintre ei nu-și mai permit această realitate pentru prea mult timp. Cei care au rămas în picioare își vor scoate pârleala în câteva luni.preturi pzu comparatie

Dacă îți expiră contractul, facturile vor fi și mai mari

Chiar dacă s-au întâlnit situații în care abonamentele și tarifele la utilități au fost majorate în timpul perioadei contractuale, acea practică este ilegală. În schimb, dacă îți expiră contractul până la 31 martie, ai toate șansele să fii nevoit să îmbrățișezi un tarif chiar și de minim 1,5 lei/kWh.

Ca să înțelegi mai bine fenomenul, este suficient să te uiți pe PZU (Piața pentru ziua următoare), operată de OPCOM. Aceasta este cea mai importantă piață de profil din România și aproximativ 40% din volumul tranzacționat aici este pentru consumul intern, revândut consumatorilor finali. Din a doua jumătate a anului trecut, prețul energiei tranzacționate pe PZU a crescut de până la cinci ori peste valorile din noiembrie 2019 sau chiar și noiembrie 2020.

În contextul în care încă din ultima săptămână a lunii noiembrie prețul de achiziție a fost de 1200 lei/MWh, de aproximativ patru ori mai mare decât valoarea achitată de clienți, este clar că acele investiții trebuie să se regleze la un moment dat, iar momentul cu pricina va fi luna aprilie. Nu de alta, dar în martie se termină intervenția statului român asupra tarifelor la energie.

Citește și: