Cum vor patronii români să se modifice Codul fiscal: fără impozit progresiv, spun șefii companiilor locale

Cum vor patronii români să se modifice Codul fiscal: fără impozit progresiv, spun șefii companiilor locale

În contextul în care liderii politici de la noi din țară vorbesc despre viitoarea modificare a Codului fiscal, antreprenorii români au trimis o listă de măsuri pe care le consideră esențiale, astfel încât crizele din prezent să fie soluționate cât mai eficient.

Pentru început, trebuie notat faptul că ideea aplicării unei impozitări progresive, așa cum își doresc social-democrații, nu este pe placul liderilor companiilor din țara noastră. Aceștia militează pentru menținerea cotei unice, despre care spun că a stat la baza creșterii clasei de mijloc și a generat locuri de muncă. A adus progres, creștere economică și a scos la lumină zona veniturilor gri.

Iată ce măsuri mai vor afaceriștii și cum consideră că trebuie abordate problemele economice din prezent:

Aplicarea unitară și egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferențial, care creează inechitate în economie, și împovărează fiscal sectoarele neprivilegiate.

Plafonarea maximală a contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigură metodă pentru creșterea veniturilor salariale pentru români. Așa vor dispărea și munca la negru și formele alternative de angajare.

Creșterea colectării taxelor. Suntem o țară cu o evaziune fiscală foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Prin digitalizarea și profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie să scadă rapid.

Reducerea cheltuielilor statului. Creșterea numărului de angajați în sistemul de stat și salariile mari creează concurență mediului privat și pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce în ce mai puțini contribuabili îl alimentăm.

Asigurarea unei politici fiscale stabile. În fiecare an suntem bombardați de amenințări de modificări fiscale, de noi impozite și taxe, fiscale și parafiscale. Avem interpretări fiscale neunitare și controale pe subiecte netranșate la timp.

Digitalizarea reală a statului. E nevoie să aducem expertiza mediului privat în digitalizarea statului, pentru că know-howul este în mediul privat. Și este nevoie să creștem accelerat aptitudinile digitale ale funcționarilor. Nu doar că va ușura presiunea birocratică asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai mulți la bugetul de stat, pentru că va transparentiza afacerile.

Simplificare administrativă nu ține numai de procesul de digitalizare, ține și de ușurarea mediului economic de obligații administrative absurde.

Nevoia acută pentru un stat performant. Astăzi contribuabilii și cetățenii lucrează ca să țină în viață un aparat de stat uriaș, neperformant. E timpul ca statul să lucreze pentru contribuabili, și nu invers.

Transparența în decizii. Antreprenorii români doresc să fie consultați în mod real, nu de formă, după ce măsurile sunt decise, atunci când se iau decizii care îi privesc.

„Noi, antreprenorii Romanian Business Leaders, ne dorim să contribuim la construcția unui stat modern, performant, echitabil. Doar împreună, mediu de afaceri – administrație publică – societate, putem face acest lucru. Pentru că ne dorim o țară în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască.”, a spus Dragoș Petrescu, Președinte RBL.

Amintim faptul că social-democrații își doresc schimbarea cotei unice cu impozitul progresiv, iar în sprijinul acestei inițiative aduc mai multe argumente, după cum urmează:

„După cum ştiţi, am dat un termen, data trecută, de două săptămâni. Am hotărât nişte lucruri şi ele au intrat într-o anumită logică. Eu îmi menţin părerea că trebuie introdus un impozit progresiv, nu anul acesta, stabilit care sunt paşii de făcut. O să vă dau câte argumente doriţi în această susţinere. Ne uitam, cred că aseară, pe o hartă – deci, au mai rămas Rusia, Estonia, Groenlanda, Mongolia, deci numai state foarte mari şi foarte dezvoltate au rămas cu cota unică. (…) Haideţi să vedem ce iese de la grupul de lucru, asta înseamnă să lucrezi într-o coaliţie şi să ai eficienţă„, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Cred că este normal să fie această discuţie. Este normal ca orice coaliţie politică responsabilă să vadă nu numai ziua de astăzi sau ziua de mâine, ci să vină cu un program predictibil, pe o perioadă medie. (…) Nu puteţi să îmi spuneţi că Spania, Olanda, Germania, SUA, Italia, toţi sunt tâmpiţi, pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”, a mai afirmat Ciolacu.

Citește și: