Cum vei simți, ca român, efectele războiului: te lovesc direct în portofel, când vei vrea să pleci în vacanță

Cum vei simți, ca român, efectele războiului: te lovesc direct în portofel, când vei vrea să pleci în vacanță

Mulți dintre noi încă nu suntem conștienți de faptul că, deși nu suntem implicați în conflictul militar din țara vecină, efectele acestui eveniment dureros le vom resimți din plin, la fel ca restul statelor din comunitatea internațională.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina va avea consecințe dure în plan economic, mai ales în țările din apropierea conflictului, așa cum suntem noi. Însă, în ansamblu, întreaga economie europeană începe deja să resimtă elemente negative în sfera financiară, din cauza acestui conflict militar a cărui finalitate sperăm s-o vedem cât mai curând!

Ei bine, una dintre modalitățile prin care tu, ca român, vei resimți efectele războiului va fi prin scumpirea vacanțelor.

Vei scoate mai mulți bani din buzunar pentru a pleca în concediu

Datele care circulă deja pe piața europeană indică faptul că vacanțele au început să coste mai mult. Vorbim cu precădere de o scumpire semnificativă a biletelor de avion pentru zborurile pe continent. Ar fi vorba despre o creștere a prețurilor cu 16%, de la o lună la alta, iar tendința este una ascendentă.

Analiștii de la Hopper au raportat un impact asupra cererii de căutare, rezervărilor și tarifelor aeriene din întreaga Europă în săptămânile premergătoare și următoare atacului Rusiei din 24 februarie asupra Ucrainei. Căutările de zboruri pentru călătorii în Europa (în afară de Rusia și Ucraina) sunt cu 9% sub nivelurile așteptate, avertizează specialiștii citați.

Însă cele mai mari îngrijorări și perturbări vizează vacanțele programate a se desfășura în zonele apropiate celor de conflict sau chiar în cele două state implicate în acest război.

”Cel mai mare impact pe care l-am observat este îngrijorarea legată de călătoria în oricare dintre țările care au granița cu Rusia sau Ucraina”, a declarat Jennifer Griscavage, fondatoarea Runway Travel, o filială independentă a McCabe World Travel din McLean, Virginia, conform CNBC.

”Din păcate, liniile de croazieră au fost nevoite să anuleze escale în Sankt Petersburg, iar majoritatea clienților noștri au mutat aceste curse în 2023”, a adăugat ea.

Totuși, trebuie notat faptul că, în ciuda ”unor îngrijorări ușoare”, Europa este încă o destinație atractivă pentru clienții cu situații financiare bune ai Runway Travel. Avem în continuare țări cu tradiție în turism, care continuă să fie considerate destinații ideale, chiar și-n aceste vremuri tulburi și marcate de incertitudini.

”Italia, Grecia și Franța în special sunt foarte populare”, a spus Griscavage.

Citește și: