08 mart. 2022 | 19:22

Cum se schimbă viața românilor de la 12 noaptea după încetarea stării de alertă din 9 martie, punct cu punct

ACTUALITATE
Cum se schimbă viața românilor de la 12 noaptea după încetarea stării de alertă din 9 martie, punct cu punct

Viața românilor se schimbă având în vedere că urmează ca restricțiile din timpul stării de alertă vor fi anulate. Află punct cu punct la ce măsuri se renunță.

Actuala stare de alertă care este impusă pe teritoriul României urmează a fi ridicată, începând cu data de 9 martie. Astfel, mai multe restricții vor fi anulate, printre care și purtarea obligatorie a măștii de protecție, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate. Voi face și recomandări profesionale, astfel încât impactul măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri. Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a afirmat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește restricțiile care vor fi ridicate, acestea sunt:

  • utilizarea măștii de protecție în spațiile interioare și exterioare;
  • limita cu privire la accesul în diverse spații publice, spații comerciale, instituții de alimentație publică și instituții publice;
  • limitele cu privire la orarul de funcționare al magazinelor și agenților comerciali;
  • nu va mai fi necesar certificatul PLF de localizare a călătorilor;
  • nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID la intrarea pe teritoriul României.

Viața românilor se va schimba după ridicarea restricțiilor

Cu toate că multe dintre restricții vor fi ridicate, ministrul Sănătății a anunțat că în continuare se recomandă luarea anumitor măsuri de siguranță sanitară.

 „Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic”, a anunțat ministrul Sănătății.

Respectarea măsurilor în continuare este necesară, chiar dacă măsurile restrictive nu vor mai fi aplicate. Dintre măsurile recomandate enumerăm:

  • purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, în mijloacele de transport în comun, precum și în unitățile sanitare și instituțiile de învățământ;
  • evitarea spațiilor aglomerate;
  • spălarea mâinilor și utilizarea antisepticului;
  • mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate și dezinfectate periodic;
  • persoanele care prezintă simptome trebuie să se testeze și să se prezinte la medic.

De asemenea, ministrul Educației a anunțat că orele de curs vor fi realizate doar în mod fizic, astfel că unitățile de învățământ vor reveni la situația normală, cea dinainte de pandemie.  Cu privire la prelungirea valabilității documentelor care au expirat în perioada stării de alertă, și această prevedere va fi eliminată.

Așadar, toate documentele urmează să expire după 90 de zile de la încetarea stării de alertă. Structurile MAI urmează să anunțe populația cu privire la modalitățile de eliberare a documentelor în așa fel încât aglomerația de la ghișee să poată fi evitată.