05 apr. 2022 | 20:01

Cum poți pierde asigurarea de sănătate, chiar dacă ești angajat și cum afli dacă beneficiezi sau nu de servicii medicale de la stat

ACTUALITATE
Cum poți pierde asigurarea de sănătate, chiar dacă ești angajat și cum afli dacă beneficiezi sau nu de servicii medicale de la stat

Orice angajat care plătește contribuțiile la sănătate are dreptul la pachetul de bază la serviciile medicale de la stat. Cu toate acestea, află că poți pierde asigurarea de sănătate chiar dacă ești angajat.

Orice asigurat figurează în sistemul național, astfel că, această informație este disponibilă atât celui care acordă asistența medicală cât și salariatului. Cu toate acestea, un asigurat poate ieși din acest sistem, fără a-și da seama de acest lucru. Astfel, potrivit Legii nr.95/2006, la articolul 267 sunt prevăzute cazurile în care asigurarea la sănătate poate înceta.

Pentru salariați, asigurarea se pierde la trei luni de la încetarea contractului de muncă. În perioada șomajului tehnic, mai mulți salariați s-au aflat în situația în care nu mai beneficiau de asigurare la sănătate, reieșind două observații:

  • în primul rând, acești angajați nu aveau motiv de a-și pierde asigurarea pentru că raporturile de muncă nu încetau;
  • în cel de-al doilea rând, pentru indemnizația de șomaj tehnic este obligatorie plata taxelor salariale, implicit CASS, astfel că, încă o dată, nu există un motiv ca acești angajați să fie scoși din sistem, nici chiar după cele trei luni.

De asemenea, cei care sunt asigurați în sistemul de sănătate public, fără să plătească contribuțiile, fiind cazul copiilor precum și al femeilor însărcinate, pierd această calitate de asigurat la o lună de când nu se mai încadrează într-una dintre aceste categorii. În cazul celor care se asigură prin declarația unică, aceștia pierd calitatea de asigurat la data la care expiră termenul legal de depunere al declarației respective.

Cum verifici dacă asigurarea ta de sănătate mai este valabilă

Așadar, dacă un angajat este concediat, acesta va continua să beneficieze de asigurare de sănătate pentru o perioadă de trei luni. Cu toate acestea, asiguratul se poate afla în situația în care nu mai deține această calitate și nu va putea beneficia de serviciile medicale pentru că nu apare în sistem ca fiind asigurat.

Pentru a putea verifica dacă ești asigurat, prima variantă ar fi aplicația de pe site-ul CNAS, care de multe ori, pare să sufere de hibe. Așadar, asiguratul nu știe dacă este doar o problemă informatică sau angajatorul nu plătește, de fapt, contribuțiile la stat. În cazul în care asiguratul observă că apare ca fiind neasigurat, în primul rând, el va trebui să se adreseze angajatorului.

Dacă nu este cazul ca angajatorul să nu plătească contribuțiile, atunci asiguratul poate verifica la medicul de familie sau de la oricare alt furnizor medical dacă se află sau nu în sistem, ulterior urmând a se adresa casei județene de sănătate, potrivit avocatnet.ro.