Cum îți calculezi pensia, după 10 sau 15 ani cotizați la stat: formula simplă de calcul

Cum îți calculezi pensia, după 10 sau 15 ani cotizați la stat: formula simplă de calcul

Cei care au cotizat 10 sau 15 ani la stat pot afla cu ușurință ce venituri li se vor cuveni din partea statului. Iată formula simplă care te ajută să îți calculezi pensia.

Persoanele care au acumulat 10 sau 15 ani de cotizare la stat pot utiliza o formulă simplă de calcul al pensiei. Așadar, fiecare an în plus din acest interval va reprezenta o creștere a sumei primite de la stat de către pensionari, în ideea în care România s-a angajat în Planul Național de Redresare și Reziliență de a modifica legea pensiilor.

Românii care doresc să cumpere vechime în muncă, nu vor mai putea face acest lucru începând cu data de 1 septembrie 2023. Legislația în vigoare prevede că, pentru ca o persoană să poată ieși la pensie, trebuie să aibă o vechime minimă de muncă de 15 ani, fiind luată în considerare și varianta contribuției de minim 10 ani, dar și pragul de 35 de ani pentru pensia pentru limita de vârstă.

Cum poți să calculezi pensia după o formulă simplă

În baza formulei, toți cei care au muncit 10 ani sau mai mulți vor beneficia de o pensie care va fi egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, ceea ce va reprezenta 1.020 de lei în prezent. Această sumă va crește cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani.

Așadar, procentul va ajunge la 41% din salariul minim brut pe țară pentru 11 ani, 42% din salariul minim brut pentru 12 ani și 45% din salariul minim brut pentru 15 ani. Astfel, persoanele care au o perioadă minimă de cotizare vor primi pensia de 1.020 de lei din 2.550 de lei, cât reprezintă în prezent salariul minim brut pe țară.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Proiectul de lege ar putea suferi modificări în momentul în care propunerea cu privire la calcularea pensiilor va fi discutată în Parlament și în plen.

Citește și: