03 feb. 2022 | 14:12

Cum dispar banii instant din cont, fără să ai habar. Cum cheltuia din conturile clienților o angajată dintr-o bancă

ACTUALITATE
Cum dispar banii instant din cont, fără să ai habar. Cum cheltuia din conturile clienților o angajată dintr-o bancă

Pericolele pe care le pot înfrunta românii posesori de conturi bancare nu vin doar din zona infractorilor cibernetici. În unele situații, hoții sunt chiar în interiorul băncilor.

Acesta este exemplul unei angajate a BCR Zărnești, care a ajuns să fie condamnată la închisoare, pentru că și-ar fi însușit sume frumoase de bani din conturile clienților băncii. Totuși, sentința Curții de Apel Brașov a fost blândă, dacă analizăm faptul că femeia nu va merge fizic după gratii, aceasta primind o condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

În plus, trebuie menționat și faptul că aceasta a fost trimisă de instanță să presteze muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile fie la Primăria din Zărnești, fie la cea din Brașov.

Angajata băncii cu pricina a primit numeroase capete de acuzare. Vorbim, mai exact, despre faptul că a fost găsită vinovată de fraudă informatică, infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, acces neautorizat la un sistem informatic în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Paguba se ridică la 50.000 de euro

Femeia a fost acuzată că a furat zeci de mii de euro, profitând de calitatea sa de angajat al sucursalei respective. Înfracțiunile s-ar fi desfășurat pe o perioadă de doi ani, între 2015 și 2017, precizează procurorii.

Prejudiciul calculat a depășit suma de 50.000 de euro, femeia făcând, în cei doi ani, achiziții destul de valoroase, din banii conturilor clienților băncii la care era angajată. Oamenii legii au dezvăluit că femeia a plătit direct cu cardul la diverse magazine în țară și a extras numerar de la ATM-uri din Brașov, Zărnești, Craiova, Ghimbav sau Craiova.

Au fost și situații în care clienții au sesizat lipsa banilor, iar atunci femeia intervenea cu o scuză. Se pare că ar fi prezentat ca justificări diferite situații implicând numele băncii, cum ar fi faptul că instituția a făcut o greșeală, iar tot se va rezolva în câteva zile.

Elena Mihaela S., pe numele său, avea funcția de ofiţer bancar credite în perioada în care a profitat de faptul că avea acces la conturi și și-a însușit bani în mod ilegal.