Radu Mazăre a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare a primit în dosarul Polaris

Radu Mazăre a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare a primit în dosarul Polaris
Radu Mazăre pierde procesul

Fostul primar Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, au primit o sentință definitivă în dosarul Polaris, dosar în care erau acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Această ultimă decizie a magistraților ÎCCJ este contopită cu o sentință dată în prealabil în acest caz, aceasta fiind, inițial de 9 ani şi 10 luni.

Radu Mazăre pierde procesul în dosarul Polaris

În 2019, pe 20 mai, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, era extrădat din Madagascar în România. Ulterior era dus în fața Curții Supreme, pentru confirmarea mandatului de arestare în dosarul Polaris. Conform surselor juduciare, Radu Mazăre risca o pedeapsă de 10 ani de închisoare pronunțată deja în primă instanță.

Mazăre a refuzat să se adreseze instanței, dar avocații săi au cerut anularea sentinței definitive de 9 ani de închisoare pentru care a fost extrădat din Madagascar. Dosarul se referă la retrocedarea ilegală a unor terenuri și plaje din județul Constanța. În acest dosar, fostul primar a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

În afară de fostul edil constănțean, în dosarul Polaris este acuzat și omul de afaceri Sorin Strutinsky. Acesta era acuzat de facilitarea și complicitate la luare de mită, sentința fiind tot de 9 ani de închisoare.

În dosarul instrumentat de procurorii DNA, Radu Mazăre era condamnat în prima instanță la aproape 10 ani de închisoare. El a fost plasat în arest preventiv în acest dosar, dar a încălcat restricțiile și a fugit în Madagascar.

Conform procedurii, inculpatul trebuia să fie prezent în fața instanței pentru ca judecătorii să confirme mandatul său. Unul dintre avocații săi, Lizeta Haralambie, declarat în 2019 că Radu Mazare nu are nimic de spus.

„Nu l-au judecat de atâția ani? Contează ce are de spus acum? A vorbit suficient în ultimii 10 ani, au existat audieri”, a susținut Lizeta Haralambie.

Radu Mazăre a fost extrădat din Madagascar pentru a fi încarcerat într-un alt dosar, cel al retrocedărilor ilegale. El a fost adus în mai 2019 în România și încarcerat la Penitenciarul Rahova.

ÎCCJ a dat sentința definitivă

Prima decizie, una nedefinitivă, avea să fie atacată la ÎCCJ de avocații lui Radu Mazăre și ai omului de afaceri. La mai bine de 4 ani de la prima sentință, ÎCCJ a dat sentința definitivă în dosarul Polaris. Atât Radu Mazăre, cât și omul de afaceri Sorin Strutinsky, au primit o sentință definitivă de 5 ani de închisoare fiecare,  în dosarul Polaris.

„În baza art. 33 lit. a raportat la art. 34 lit. b C.pen. anterior, contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare.”, se precizează în sentința ÎCCJ.

ÎCCj a mai stabilit ca cei doi inculpați și acuzați să plătească câte 3,4 milioane de lei daune statului pentru prejudiucul adus.

„(..) Dispune confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei fiecare”, este decizia pe această speță a ÎCCJ.

Procurorii DNA spun că între 2008 și 2014, Radu Mazăre a beneficiat de nu mai puțin de 7 milioane de euro. Banii ar fi provenit de la firma Polaris M Holding SRL, deținută de deputatul Eduard Marin.