10 iun. 2022 | 11:56

Cum dă din casă BNR: guvernatorul Isărescu numește la scenă deschisă care e gaura neagră a economiei, aici se duc banii noștri

ACTUALITATE
Cum dă din casă BNR: guvernatorul Isărescu numește la scenă deschisă care e gaura neagră a economiei, aici se duc banii noștri

Pe bugetul public național apasă presiuni fără precedent în ultimul deceniu și jumătate. În acest context dificil, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, face o scurtă radiografie a economiei românești, indicând gaura neagră ce ne înghite tuturor banii din contribuții!

De luni bune, statul trebuie să suporte măsuri de sprijin la un cost uriaș, în contextul crizei energetice, avem o inflație galopantă, datoria publică a depășit pragul de 50% din PIB și, pe scurt, cheltuim mai mult decât ne permitem, iar mai nou majorăm din nou salariile din sistemul public.

În tot acest ansamblu nefericit de elemente, Guvernatorul BNR trage linie și indică faptul că, de fapt, cea mai păguboasă întâmplare pentru finanțele României este reprezentată de criza sanitară globală.

Pandemia, care ne-a dat tuturor bătăi de cap, mai bine de doi ani de zile, a secătuit bugetul public, punând o presiune imensă pe banii pe care toți îi dăm la stat, sub formă de contribuții, taxe, impozite, amenzi, etc.

Guvernatorul BNR o spune pe șleau

Pe lângă pandemie, responsabilul cu politia monetară mai vorbește și de alți factori, cum ar fi războiul, care agravează situația noastră economică, din păcate.

Putem spune, în termeni mai relaxați și renunțând la limbajul de lemn specific economiștilor, că avem un cocktail perfect pentru un dezastru economic!

„Suntem în primul rând după o pandemie de doi ani de Covid care a afectat întreaga planetă. Ne-a îndepărtat într-un fel, ne-a izolat unii de alții, a provocat efecte pe care abia acum la măsurăm la adevărata lor valoare, efecte în lanț, pe lanțurile de aprovizionare, și a făcut să avem nu numai pierderi importante de vieți omenești, dar și o presiune fără precedent asupra instituțiilor sanitare, personalului medical, dar și asupra economiei, în general, și instituțiilor financiare.

Avem, acum constatăm și noi în România, dar uitați că nu e numai în România, costuri enorme de pe urma acestei pandemii pe care am finanțat-o, unii spun că exagerat, nu știu cât de exagerat, istoria ne va spune, cândva peste 20 de ani alți istorici vor discuta asta. A fost finanțată depășirea acestor momente prin emisiune monetară peste tot în lume, acesta este adevărul, și avem acum inflație.

Avem și sechele dramatice. Apoi a venit la frontierele noastre, de peste 100 de zile, o agresiune militară neprovocată a Federației Ruse asupra unui stat independent provocând morți, răniți, refugiați, distrugeri materiale și criza economică”, a spus Mugur Isărescu.