04 oct. 2022 | 12:55

Cum arătau scoțienii din Evul Mediu: tehnologia care te ajută să faci o incursiune în istorie

ACTUALITATE
Cum arătau scoțienii din Evul Mediu: tehnologia care te ajută să faci o incursiune în istorie

Fața unei tinere femei din Evul Mediu, a unui cleric și unui bărbat cu buza despicată au fos reconstruite digital cu ajutorul unor scanări 3D, dar și a tehnicilor folosite în criminalistică.

Figurile lor au căpătat chiar veleități animate 3D, cu scopul de a-i aduce pe oamenii prezentului mai aproape de istoria Scoției.

Fețele reconstruite provin de la trei persoane ale căror cadavre au fost dezgropate în cadrul săpăturilor din jurul Whithorn, în Dumfries și Galloway.

Tehnicile criminalistice pot ajuta și în alte domenii, decât cele deja cunoscute

Într-un proiect derulat recent, o echipă de la Muzeul Național din Scoția, Whithorn Trust și Universitatea din Bradford a folosit această colecție de oase umane pentru a pune „readuce la viață” oamenii trecutului.

reconstructie-faciala-oameni-evul-mediu-scotia-criminalistica

Tânără din Evul Mediu (Scoția) – reconstrucție facială

„Acest lucru implică utilizarea adâncimii țesuturilor moi faciale, a musculaturii sculptate individual pentru a potrivi fiecărui craniu și metode științifice de estimare a fiecărei caracteristici faciale, cum ar fi ochii, nasul, gura și urechile, din morfologia craniului”, a declarat dr. Rynn, de la Universitatea din Bradford.

Se pare că bărbat misterios ar fi fost îngropat alături de clerici, dar nu în haine elegante, ceea ce sugereze că nu făcea parte din grupul lor. Analiza oaselor sale a arătat, de asemenea, că nu ar fi consumat aceeași dietă bogată în pește, asemenea clericilor.

O altă reconstrucție îl prezintă pe episcopul Walter de Whithorn, care a murit în 1235 e.n. El a fost înmormântat cu un inel de aur, ceea ce semnifică clar statutul său de episcop, în timp ce rămășițele sale osoase mărturisesc că nu era din Whithorn, de loc. Oasele au mai dezvăluit că era un om corpolent, căruia îi plăcea să mănânce pește.

„Este întotdeauna o provocare să-ți imaginezi cum era viața în epoca medievală, iar aceste reconstrucții sunt o modalitate genială de a afla”, s-a mai declarat.

Întreaga lucrare a fost prezentată la Festivalul Cărții din Wigtown, din acest an, în cadrul evenimentului „Episcopi, oase și ritualuri de înmormântare”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele