Cum arată chipul unui bărbat reconstituit după un schelet de 600 de ani

Cum arată chipul unui bărbat reconstituit după un schelet de 600 de ani

Un grup de arheologi și cercetători a recreat chipul unui om din perioada medievală al cărui schelet a fost descoperit acum patru ani.

Cercetătorii au descoperit în Aberdeen, Scoția rămășițele a 381 de indivizi din perioada medievală, care ar fi trăit între anii 1050 și 1410. Au fost identificate 4.272 de fragmente osoase. Dintre scheletele descoperite, gruprul de experți a ales unul, pe care l-a denumit Scheletul 125. Acest schelet a fost îngropat acum mai bine de 600 de ani.

Au folosit craniul acestuia pentru a reconstitui chipul unui bărbat din perioada medievală.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbatul ar fi avut peste 46 de ani în ziua în care a murit. De asemenea, în ceea ce privește statura, bărbatul ar fi fost mai scund decât media din perioada respectivă. Ar fi avut între 1,57m și 1,60m.

Cum au reconstituit chipul unui schelet de 600 de ani

Cercetătorii au reușit să reconstruiască chipul Scheletului 125 cu ajutorul unui artist forensic, Hayley Fisher. Prin intermediul fotografiilor și măsurătorilor, aceasta a fost capabilă să reconstituie straturile de mușchi de pe fața bărbatului medieval, peste care a adăugat un strat de piele.

În urma analizelor, experții și-au dat seama că bărbatul din perioada medievală avea probleme articulare. De asemenea, avea și mai multe probleme dentare: dinți pierduți, carii, abcese cronice și boli parodontale.

Potrivit cercetătorilor care au contribuit la proiect, reconstituirea chipului acestui schelet ar putea oferi o mai bună înțelegere a oamenilor care au trăit în Evul Mediu. Tehnologia de reconstrucție facială a fost folosită pentru a produce imaginea unui om, cunoscut sub numele de Scheletul 125.

„Rămășițele pot oferi arheologilor o cantitate uimitoare de informații despre tipul de oameni îngropați aici, inclusiv vârstele, sexul, sănătatea și stilurile de viață ale acestora, inclusiv un ghid pentru posibilele lor diete și locurile lor de origine”, spune Dr. Paula Milburn din cadrul AOC Archaeology Group.

Citește și:
Sursa: USA Today