29 ian. 2018 | 15:05

VIDEO – Cum arată o adolescentă care a trăit acum 9.000 de ani

ACTUALITATE
VIDEO - Cum arată o adolescentă care a trăit acum 9.000 de ani

Un proiect complex de reconstrucție facială ne arată cât de mult s-au schimbat trăsăturile oamenilor de-a lungul mileniilor.

Avgi a trăit în Grecia, la finalul perioadei Mezolitice, acum aproximativ 9.000 de ani, iar regiunea era în plină transformare; societatea de vânători-culegători devenea una de agricultori.

Numele lui Avgi se traduce prin ”răsărit”, fiind ales de arheologi pentru că tânăra a crescut în perioada considerată răsăritul civilizației umane. Nu se știu prea multe despre cum a trăit adolescenta, dar aceasta ar fi murit de febră tifoidă. Cercetătorii pot vedea acum cum arăta adolescenta. Cel mai probabil, totuși, Avgi.

Fața lui Avgi a fost dezvăluită de către cercetătorii de la University of Athens, în cadrul unui eveniment de la muzeul Acropole. Reconstrucția facială a fost făcută cu ajutorul unui endocrinolog, a unui ortoped, a unui neurolog, a unui patolog și a unui radiolog. Echipa a fost condusă de Manolis Papagrigorakis, ortodont, care spune că, deși oasele par să aparțină unei tinere de 15 ani, dinții indică faptul că aceasta ar fi avut 18 ani, plus sau minus un an.

avgi reconstrucție facială

Avgi

Alături de doctori a fost și Oscar Nilsson, un arheolog și sculptor suedez, specializat în reconstrucții. Procesul a început prin scanarea craniului și crearea unui model 3D al craniului. Pe acest model sunt adăugați indicatori care reflectă grosimea țesuturilor în diverse zone ale feței. Majoritatea trăsăturilor faciale sunt bazate pe măsurători ale craniului, în timp ce altele, ca tenul și culoarea ochilor, sunt create având în vedere tipologia populației din acea perioadă și zonă.

”Avgi are trăsături unice, nu neapărat feminine”, spune Nilsson. Între trăsăturile ei se remarcă pomeții proeminenți, linia sprâncenelor pronunțată, dar și o gropiță în bărbie.

”Pe măsură ce am reconstruit facial chipurile mai multor bărbați și femei din epoca de piatră am descoperit că mai multe trăsături s-au rafinat sau au dispărut pe parcurs. Sunt de părere că arătăm mai puțin masculin, atât femeile cât și bărbații, în comparație cu strămoșii noștri”.

myrtis reconstrucție facială

Myrtis

Echipa a reconstruit și chipul lui Myrtis, care era încă la vârsta copilăriei, având 11 ani când a murit tot de febră tifoidă.