Cum ar arăta programele pe care le folosești azi pe un sistem de operare vechi

Cum ar arăta programele pe care le folosești azi pe un sistem de operare vechi

Spotify, Slack, Chrome, Zoom și alte aplicații moderne au fost reimaginate.

Spotify pentru Mac OS 9 nu a existat niciodată și nici Chrome, Slack, Zoom sau alte aplicații pe care le avem astăzi la dispoziție. Acest lucru nu l-a împiedicat pe un designer îndrăzneț să-și imagineze cum ar fi arătat aceste aplicații pe un macOS 9 din 1999. De altfel, niciunul dintre aceste programe nu exista în era Mac OS 9, acum aproximativ 22 de ani.

Michael Feeney a realizat acest lucru, pentru ca tu să nu trebuiască să o faci. A creat cu minuțiozitate diverse elemente de interfață cu utilizatorul pentru aceste machete remarcabile de aplicații. Dacă te simți aventuros, poți descărca aceste active gratuit de pe site-ul comunității Figma.

El a reușit să arate cum aplicații precum Spotify, Slack, Zoom, Figma, TextEdit și Chrome ar fi arătat și simțit dacă ar fi fost create pentru Mac OS 9. În realizarea acestui proiect, designerul observă că tendințele interfeței cu utilizatorul nu s-au schimbat prea mult în ultimii 20 de ani, iar programele încă se comportă logic și arată familiar.

Trecutul reimaginat

„La urma urmei, este într-adevăr dificil să înlocuiești comportamentul bine instalat, cum ar fi feedback-ul vizual la hover, derularea pentru mai mult conținut, dublu clic pentru a lansa aplicația etc. Practic, pentru că sistemele noastre de operare încă se comportă într-un mod similar, la fel și interfețele cu utilizatorul și experiențele utilizatorilor din multe dintre aplicațiile noastre. Un domeniu în care atât interfețele de utilizator, cât și experiențele s-au îmbunătățit dramatic ca parte a sistemelor de operare este cel al accesibilității. Apariția și îmbunătățirea unui control vocal cu drepturi depline, cititoare de ecran integrate, modul întunecat și așa mai departe este cu siguranță ceea ce s-a remarcat cel mai mult privind înapoi la Mac OS 9.” a spus Feeney.

Dezvăluit pe 23 octombrie 1999 ca „Cel mai bun sistem de operare pe internet din toate timpurile”, Mac OS 9 a reprezentat a noua versiune majoră a sistemului de operare Mac OS clasic de la Apple.

Mac OS 9 a fost întrerupt și a fost succedat de OS X la sfârșitul anului 2001. OS X a venit cu funcții de care Mac OS 9 avea nevoie disperată, inclusiv memorie protejată, multitasking preventiv, o nouă interfață de utilizator numită Aqua, introducerea unei actualizări automate de software, suport multi-utilizator și alte avantaje.

Citește și: