Lovitură majoră pentru Spotify și un motiv de a renunța la aplicația de streaming: de ce au plecat comedianții

Lovitură majoră pentru Spotify și un motiv de a renunța la aplicația de streaming: de ce au plecat comedianții

Spotify a suferit o lovitură importantă, când vine vorba de librăria de conținut pusă la dispoziția utilizatorilor. Tocmai a pierdut comedianți de top din catalogul său, iar motivele, ca de obicei, au legătură cu banii.

În continuare, Spotify este cel mai popular serviciu de streaming audio de pe mapamond. Apple a făcut pași importanți în același sens cu Apple Music și nici YouTube Music nu o duce rău, dar Spotify a depășit 172 de milioane de utilizatori încă din al doilea trimestru al acestui an, în creștere cu aproximativ 30 de milioane din aceeași perioadă a anului trecut.

Spotify, fără comedianți

Chiar dacă, la prima vedere, ți se pare că nu te abonezi la Spotify pentru comedianți sau conținut vorbit, precum podcasturi, nu degeaba a dat gigantul 100 de milioane de dolari lui Joe Roggan pentru a se muta de pe YouTube. Tocmai din cauza acestei realități, s-ar putea ca absența unor albume de top de stand-up comedy să-i coste mult pe suedezii din spatele îndrăgitei platforme de streaming.

Conform datelor obținut de The Wall Street Journal pe marginea subiectului, cei de la Spotify s-au simțit nevoiți să retragă câteva sute de albume ale unor comedianți importanți, precum Kevin Hart, Tiffany Haddish sau John Mulaney, din cauza unor negocieri eșuate pentru plata drepturilor de autor. Negocierile s-au desfășurat cu compania Spoken Giants, care reprezintă interesele financiare pe partea de streaming a mai multor personalități din spectrul comediei.

Argumentul principal al Spoken Giants este că își dorește ca artiștii pe care îi reprezintă să fie plătiți nu doar la minut de audiție, pentru timpul petrecut în spatele microfonului, ci și din poziția de creatori, compozitori de conținut. Discuții în acest sens au început în primăvara acestui an, dar negocierile au stagnat, iar Spotify nu a vrut să se afle într-o situație în care să fie nevoit să plătească bani din urmă.

Până când se vor clarifica însă lucrurile, majoritatea conținutului de comedie rămâne pe Apple Music.

Citește și: