Cum afli cât curent electric consumă televizorul tău. Modalitatea eficientă să vezi cu cât îți încarcă, de fapt, factura

Cum afli cât curent electric consumă televizorul tău. Modalitatea eficientă să vezi cu cât îți încarcă, de fapt, factura

Facturile la energie reprezintă o mare problemă pentru majoritatea românilor în ultima perioadă. Dacă ești curios cât curent consumă televizorul tău, află că ai la dispoziție o modalitate de a afla acest lucru.

Piața gadgeturilor deține foarte multe opțiuni, indiferent de utilizarea acestora. Pentru că prețul la curent electric s-a majoritat în ultimul timp, facturile reprezintă o mare problemă pentru români. Consumul aparatelor electronice și electrocasnice, însumat, ne aduce facturi impresionante.

Chiar dacă ai impresia că un televizor care este stins dar ținut în priză nu consumă, la fel și încărcătorul unui telefon, ai rămâne surprins că, lucrurile nu stau tocmai așa. Poți verifica acest lucru cu ajutorul unui dispozitiv denumit „wattmetru”. Acesta este disponibil în majoritatea magazinelor de profil din țară sau în cazul magazinelor online.

Un wattmetru este un echipament de măsurare care afișează puterea electrică a dispozitivelor alimentate electric. Wattmetrul este un dispozitiv unic pentru monitorizarea consumului de energie și gestionarea economiilor de energie. Puterea electrică este măsurată și afișată în wați, unitatea standard de măsură.

Un wattmetru obișnuit poate măsura tensiunea (V), curentul (A), puterea (W), factorul de putere (pf) și consumul de energie (kWh). Precizia măsurării variază în intervalul de la ±1% la ±5%, în funcție de marca și modelul dispozitivului. Un wattmetru cu o precizie de măsurare de ±2% poate indica o putere de 100 W de 98 W sau 102 W.

Nu ar fi greșit să spunem că și wattmetrul consumă ceva energie. Wattmetrele au de obicei un consum de energie mai mic de 0,5 W. Există mufe și prize pe majoritatea wattmetrelor disponibile pe piață. Acest lucru îi permite să fie introdus cu ușurință între o priză standard de perete și ștecherul unui aparat electric.

Un wattmetru te poate ajuta să vezi cât curent consumă televizorul tău

Wattmetrul digital măsoară curentul și tensiunea de pe circuit de mii de ori pe secundă. Calculează puterea electrică înmulțind curentul și tensiunea cu ajutorul microprocesorului din interior. Acest procesor poate păstra, de asemenea, statistici precum cea mai mică tensiune, cea mai mare tensiune, cea mai mică putere, cea mai mare putere. Microprocesorul, fluctuațiile de tensiune și întreruperile pe linia de alimentare pot fi monitorizate.

Există deja multe mărci de wattmetre pe piață. Atunci când produse populare sunt examinate pe diverse site-uri web, mărcile ALLQSUN, Brennenstuhl, Polaxtor, UNI-T, TT Technic și WellHise ies în evidență.
Echipamentele de măsurare a puterii, numite wattmetru, au devenit accesibile utilizatorilor casnici odată cu evoluțiile tehnologice și scăderea corespunzătoare a prețurilor, deși erau dispozitive scumpe în trecut.

Utilizând un astfel de aparat, vei putea constata că televizorul pe care obișnuiești să îl ții în priză, cu toate că el este stins, consumul acestuia ajunge unde la 15W. Același lucru se întâmplă și în cazul unui încărcător de telefon, chiar dacă la capătul firului nu este atașat telefonul pentru încărcare, numai că în cazul acestuia, consumul este mai mic.

Aceste consumuri, aparent nesimnificative, însumate îți pot umfla factura, cu toate că practic, tu nu te folosești de curentul electric. Așadar, această opțiune de a deconecta de la priză aparatele pe care nu le utilizezi în acele momente, îți poate micșora valoarea facturii la energie electrică. Poți achiziționa un astfel de wattmetru, la un preț sub 100 de lei, de AICI.