Cum a reușit Elena Udrea să fugă din țară legal. DNA ceruse control judiciar, anul trecut. ÎCCJ a respins cererea

Cum a reușit Elena Udrea să fugă din țară legal. DNA ceruse control judiciar, anul trecut. ÎCCJ a respins cererea

Elena Udrea trebuie să ispășească 6 ani de închisoare, după ce instanța a decis să respingă apelul extraordinar făcut de fostul ministru în dosarul Gala Bute. Astăzi, pe 7 aprilie, Elena Udrea trebuia, conform deciziei justiției, să meargă la Poliția și să predea, în vederea ispășirii pedepsei.

Elena Udrea a fugit din România pe la Vama Giurgiu

UPDATE 18:50 –Elena Udrea a fost găsită în Bulgaria, după ce a fost dată în urmărire generală de polițiști, în urma deciziei definitive de a ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare. 

Cu toate acestea, fostul ministru nu a putut fi găsit acasă. Ea a plecat din țară în urmă cu trei zile, așa cum a confirmat Poliția de Frontieră. Ieșirea din țară a fost făcută pe la Vama Giurgiu, iar fostul ministru nu a mai așteptat decizia instanței, decizând să plece cât încă s-a putut.

Pe numele ei a fost emis un mandat de urmărire generală. Plecarea din țară s-a făcut în temeiul legii, pentru că Udrea nu avea nicio interdicție de a părăsi România. Procurorii DNA au cerut, anul trecut, o astfel de interdicție pe numele ei, însă instanța a refuzat-o.

Mai exact, pe 5 martie 2021, procurorii au cerut Curții de Apel București ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar și să aibă interdicția de a pleca din țară.

Procurorii DNA au cerut interdicție de a părăsi țara pe numele fostului ministru

„Inculpata a manifestat intenţia de a se sustrage de la judecată. În declaraţiile date afirmă că justiţia nu este independentă, decizia de condamnare este absurdă şi există în spate altcineva la butoane. Inculpata are un istoric.

În anul 2018 s-a sustras de la altă condamnare şi a fugit în Costa Rica. A fost arestată acolo şi supusă unei proceduri de extrădare. (…) Având în vedere acest istoric, normal că ne-am pus problema de a o păstra pe inculpată la dispoziţia organelor judiciare.

Ea nu s-a întors de bunăvoie în ţară. A făcut referiri la sistemul judiciar italian, pentru că acolo au fugit mai multe persoane condamnate în România: Alina Bica, Dragoş Săvulescu, Daniel Dragomir, Marian Zlotea”, declarau procurorii în faţa judecătorilor.

Cererea a fost respinsă de curtea de Apel și de înalta Curte de Casație și Justiție. În acel moment, Elena Udrea dădea asigurări că nu va fugi din România, pentru că are un copil de care trebuie să se îngrijească.

Acum, fostul ministru este dat în urmărire generală pentru executarea pedepsei de șase ani de închisoare.

Citește și: