18 mai 2022 | 21:13

Deciziile Bulgariei, după protestele din stradă: alocațiile se măresc, carburanții se ieftinesc și taxele pe pâine sunt eliminate

ULTIMA ORĂ
Deciziile Bulgariei, după protestele din stradă: alocațiile se măresc, carburanții se ieftinesc și taxele pe pâine sunt eliminate

Recent, în Bulgaria au avut loc mai multe proteste din cauza nivelului de trai scăzut și a scumpirilor din ultimul timp. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de salariile mici și au cerut demisia guvernului. Se pare că adunările în stradă au făcut ca guvernul de la Sofia să anunţe, miercuri, o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare.

Bulgaria ia măsuri după proteste

Un protest spontan a fost organizat în sensul giratoriu de la intrarea în localitatea Ruse (Bulgaria), care a dus la formarea de cozi imense de mașini. Șoferii au așteptat în vama de la Giurgiu ore întregi. Manifestații au fost și în Sofia sau Varna din cauza scumpirilor. Guvernul țării a anunţat măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare, după protestele de stradă.

Guvernul anunță ajutoare pentru firme și categorii sociale dezavantajate

Astfel, pachetul de ajutoare va veni în sprijinul firmelor şi al unor categorii sociale dezavantajate, cum ar fi pensionarii sau familiile tinere cu copii, a dat asigurări premierul bulgar Kiril Petkov. De asemenea, Executivul de la Sofia intenţionează să renunţe, de la 1 iulie, la taxele pe produse, cum ar fi pâinea, şi să crească alocaţiile pentru copii, dar şi pensiile.

Cu cât se ieftinesc carburanții

Carburanţii se vor ieftini în Bulgaria cu circa 0,13 euro pe litru, dar încă nu este clar în ce mod se va atinge acest obiectiv. Iar TVA-ul pentru termoficare va scădea de la 20% la 9%. Toate aceste măsuri vor costa guvernul actual circa două miliarde de leva (un miliard de euro).

Între timp, protestele continuă în Bulgaria. Şoferii de camioane şi angajaţii din alte sectoare sunt încă în stradă, blocând unele cartiere în capitala Sofia şi în împrejurimi, precum şi în alte oraşe. Aceștia vor eliminarea cerinţelor privind carburanţii biodiesel şi reducerea cu 50% a taxelor pe consum. Potrivit datelor oficiale, inflaţia în această țară a crescut luna trecută cu 14,4%, faţă de aprilie 2021.

Organizațiile patronale și sindicatele au cerut măsuri adecvate de asistență care să facă mai previzibile costurile de producție. În încercarea de a atenua tensiunile, ministrul de Finanțe, Assen Vassilev, a anunțat că guvernul lucrează la un pachet de măsuri anti-inflație în valoare de 1 miliard de euro. Bulgaria are cel mai scăzut produs intern brut (PIB) din UE.

Bulgaria și Polonia, sancționate de Rusia

La începutul acestei luni, Bulgaria și Polonia au devenit primele victime europene în urma sancțiunilor privind gazul rusesc, atunci când Moscova a tăiat aprovizionarea celor două țări. Anterior, compania energetică de stat Bulgargaz a declarat că pretențiile propuse de Gazprom reprezintă o încălcare a contractului și a refuzat să plătească resursele în ruble, așa cum cere președintele rus Vladimir Putin.