11 iul. 2022 | 12:15

Criză de apă, în marile orașe ale României? Oamenilor li se cere să recicleze apa și să nu facă risipă

ACTUALITATE
Criză de apă, în marile orașe ale României? Oamenilor li se cere să recicleze apa și să nu facă risipă

În ultimele zile, pe fondul secetei și a altor fenomene meteo extreme, oamenii se tem din ce în ce mai mult că ar putea să rămână fără apă în marile orașe.

Ei bine, e clar că avem o problemă, motiv pentru care suntem îndemnați să folosim responsabil resursa, să economisim pe cât posibil și să reciclăm apa, acolo unde se poate, dar suntem departe de scenariul în care marile așezări urbane pot rămâne fără alimentare cu apă.

O spune, cât se poate de clar, cea mai abilitată instituție să se pronunțe în acest domeniu, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

ANAR transmite că, la această oră, nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate din marile așezări urbane.

Fără apă în marile orașe ale țării? Autoritățile ne cer să economisim

„Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” continuă monitorizarea fenomenului de secetă și iau măsurile necesare pentru a păstra rezervele de apă în marile lacuri de acumulare. În acest moment asigurăm tuturor beneficiarilor din marile așezări urbane resursa de apă brută din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Astfel, la nivel național, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă 1,66 miliarde de metri cubi din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel național. În total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi în condițiile în care 1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerința pentru alimentarea cu apă a populației”, transmite instituția.

Instituția estimează că, până la sfârșitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficientul de umplere să fie menținut la un nivel de peste 70%.

Tocmai de aceea, e important să contribuim cu toții și să consumăm apă strict cât avem nevoie, fără a face risipă!

„Chiar dacă evenimentele din acest an nu au ajuns la amploarea fenomenelor din 2003, 2007 sau 2012, în situațiile dificile în care pot apărea probleme punctuale în alimentarea cu apă, facem un apel la calm și responsabilitate.

Vă asigurăm de tot sprijinul autorităților implicate în furnizarea necesarului de apă în zonele afectate”, mai transmit autoritățile.