Bitcoin și Ether, ajutate de turci, din panică: ce se întâmplă cu criptomonedele

Bitcoin și Ether, ajutate de turci, din panică: ce se întâmplă cu criptomonedele

Lira turcească se confruntă cu cea mai agresivă criză din ultimele decenii. Inflația este la apogeu, lira s-a devalorizat într-un ritm accelerat, iar oamenii încearcă să găsească soluții pentru a nu muri de foame și a nu-și reduce economiile de-o viață la praf și pulbere. Bitcoin și Ether par să fie cele mai bune în acest caz.

Turci care nu aveau nicio tangență cu criptomonedele și care nu dețineau nicio cunoștință tehnică au ajuns să facă investiții în Bitcoin și Ether. Nu de alta, dar lira turcească este atât de volatilă și se devalorizează atât de brusc, încât opțiunile nu sunt foarte multe. Pe de o parte, nici criptomonedele nu reprezintă cea mai stabilă investiție, dar măcar ai siguranța că acestea mai mai merg și în sus din prisma valorii, nu doar în jos, precum lira turcească.

Turcii, mari amatori de Bitcoin și Ether

În ultimul trimestru al anului trecut, a început cea mai grea criză economică a Turciei din ultimele decenii. Măsurile neinspirate adoptate de Erdogan nu au făcut decât să accelereze și mai mult dezastrul provocat de inflație și devalorizarea lirei. Tot atunci, investițiile în criptomonede au explodat.

Nu mai puțin de 1,8 miliarde de dolari pe zi în tranzacții au băgat turcii în ultimele luni din 2021. Ca referință, valoarea este mai mare decât în orice dintre precedentele cinci trimestre, conform analizei realizate de Chainalysis.

Pe lângă Bitcoin și Ether, turcii au o fascinație deosebită pentru Tether, o criptomonedă ancorată din prisma valorii în dolarul american. Potrivit furnizorului de date CryptoCompare, în toamna lui 2021 lira turcească a devenit cea mai tranzacţionată monedă emisă de un guvern în raport cu tether, depăşind dolarul şi euro. Afinitatea pentru criptomonede a ajuns în Turcia la așa un nivel, încât vezi afișe pentru oficii de schimb valutar în criptomonede pe tramvaie, în aeroporturi și nu numai. Magazine care vând bitcoin sunt prezente acum și în Marele Bazar, pe lângă locațiile din care poți achiziționa aur.

Citește și: