Anul trecut, în octombrie, România a adoptat un set de măsuri, inclusiv o nouă taxă pentru producătorii de energie electrică. Măsura venea ca răspuns la prețurile ridicate actuale ale energiei electrice. Aceste măsuri vor dăuna în mod semnificativ viitorului energiei eoliene în România, afirmă Giles Dickson, directorul general al WindEurope. România are în vedere o a doua fază de extindere a energiei eoliene. Aceasta ar putea fi serios subminată acum. Dar, lăsând producția de energie eoliană de-o parte, confom unei analize făcute de un celebru avocat, Gabriel Biriș, statul român câștigă enorm de pe urma scumpirii gazului natural.
De parcă pandemia și crizele economice nu erau suficiente, la nivel european ne-am trezit și într-o criză energetică. Deși nu se spune cu glas tare, vinovatul principal pentru această criză, se pare că este GazProm. Efectele s-au văzut imediat, în aproape toate statele europene, inclusiv în România.
Ca răspuns la prețuri ridicate ale energiei electrice, președintele României, Klaus Iohannis, promulga în octombrie primele modificări la Ordonanța care reglementează comercializarea energiei electrice. Modificările anulează certificatele verzi plătite pentru primii 200 MWh de energie electrică consumată în fiecare lună.
În același timp, impun o nouă taxă pentru producătorii de energie electrică, de 80% din orice venituri obținute peste 450 lei/MWh.Prin aceeași Ordonanță, producătorii de energie pe bază de combustibili fosili sunt scutiți de această taxă.
Același lucru s-a întâmplat și raportat la prețurile la gaze naturale, producție asigurată în proporție de 80% de statul român, iar restul de 20% importați de la GazProm, compania rusească. Conform analizei făcute de Gabriel Biriș, a existat o creștere de 180 de lei /MWh la prețu gazelor.
„Anul trecut, în martie, prețul gazului românesc era de aproximativ 70 lei/MWh, în septembrie ajunsese la 100 lei/MWh, iar în decembrie ajunsese la 250 lei/MWh.”, scrie avocatul Gabriel Biriș în analiza sa.
În România există doi mari producători principali de gaze naturale. Romgaz, companie controlată de statul român, și Petrom, deținută de OMV Petrom. Producția Romgaz, mai spune analistul, este de aproximativ 60%. De cealaltă parte, producția celor de la Petrom de 40%, din totalul producției de gaze naturale.
În analiza pe baza datelor de preț din piață, făcută de Gabriel Biriș, aflăm că prin diferența de la 70 la 180 de lei/MWh, statul câștigă câteva miliarde de lei. Același lucru este valabil și pentru partea privată.
„Am făcut un calcul rapid, ca să înțelegem cine este principalul beneficiar al creșterii prețului la energie. Concret, studiul de caz pe gaz arată clar.
Un procent de 95% din banii plătiți de consumatorii casnici și de companii pentru gazul românesc merg la buget.”, spune avocatul Gabriel Biriș.
Calculele concrete făcute de analist arată că statul ajunge să câștige și 50% din dividende, diferența mergând la partea de acționariat a celor doi mari jucători, Romgaz și Petrom.
Concluzia lui Gabriel Biriș a rezultat după un calcul real al redevenței, a impozitului pe venitul suplimentar, conform OG nr. 7/2013 și a impozitului pe profit, „luând în considerare o producție internă de 1.000 MWh”, spune analistul.
Deși, aparent, statul spune că pierde bani în acest caz, realitatea este cu totul alta, iar majorările de preț, sunt de fapt inginerii financiare bine gândite de cei care au decis acest lucru. Pentru analiza completă, puteți citi aici.