Prețul alimentelor de bază, plafonate: s-a întâmplat în Ungaria, ce planuri au românii

Prețul alimentelor de bază, plafonate: s-a întâmplat în Ungaria, ce planuri au românii

Anul în curs va fi un an dificil din punct de vedere financiar pentru toți românii.

Scumpirea energiei va avea efecte foarte costisitoare. Astfel, energia duce la îngrășăminte mai scumpe, iar acestea din urmă se reflectă în creșterea prețului la alimente.

Criza energetică are repercusiuni în întreaga Europă, nu doar în România. Într-o perioadă în care fermierii europeni se pregătesc să împrăștie îngrășăminte pe câmp, prețurile la azot amplificate de scumpirile la energie îi forțează pe aceștia să limiteze cantitățile folosite și, mai mult decât atât, să împingă scumpirile mai departe în lanțul alimentar.

Pentru a reduce aceste efecte dezastruoase în coșul de cumpărături al românilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, despre intenția de a introduce TVA zero la alimente. În opinia sa, nu este o soluție bună.

Românii resimt creșterea prețurilor la alimente, iar autoritățile vor să ia măsuri

Alte țări europene deja au luat alte măsuri mai bune: au plafonat prețurile la alimentele de bază. Un lanț de supermarketuri din Ungaria va raționaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanție de lungă durată și ale căror prețuri au fost plafonate de guvernul ungar.

”O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte țări europene că au luat alte măsuri, au plafonat prețurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a declarat președintele PSD.

Pe de altă parte, Ministrul Energiei, Virgil Popescu spunea, recent, referitor la solicitarea PSD privind TVA zero, că “Ministerul de Finanțe trebuie să ne spună dacă se poate în Uniunea Europeană TVA zero”.

”Știu că se discută o directivă la nivelul miniștrilor de Finanțe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista în viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanțe care este mult mai updatat la nivelul miniștrilor de Finanțe ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sau nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al Ministerului Energiei”, a declarat Ministrul Energiei.