02 dec. 2022 | 10:49

Controverse în jurul cifrelor oficiale privind numărul de soldați ruși morți în Ucraina. Gafa făcută de von der Leyen

ULTIMA ORĂ
Controverse în jurul cifrelor oficiale privind numărul de soldați ruși morți în Ucraina. Gafa făcută de von der Leyen

Până la 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești în februarie, a declarat joi un oficial. Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean, a estimat că între 10.000 și 13.000 de militari au fost pierduți în lupte. Anunțul vine să o contrazică pe șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Consilierul lui Zelenski o contrazice pe von der Leyen

Șefa CE a afirmat că peste 100.000 de militari ucraineni și aproximativ 20.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina. Aceasta a șters ulterior clipul de pe pagina de Twitter.

La scurt timp, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei a declarat că von der Leyen s-a exprimat greșit.

„Multe mulțumiri celor care au scos în evidență inexactitatea cifrelor dintr-o versiune anterioară a acestei înregistrări video. Estimarea folosită din surse externe ar fi trebuit să se refere la pierderi, adică atât numărul de morți, cât și de răniți, și era menită să arate brutalitarea Rusiei”, a afirmat ea pe Twitter.

Rusia a rămas rezervată cu privire la numărul militarilor săi care au fost uciși. Moscova a avansat o cifră de ordinul miilor, deși Ministerul britanic al Apărării estimează că au murit aproximativ 25.000 de ruși.

Ambele părți sunt suspectate că își minimizează pierderile pentru a nu afecta moralul trupelor și al publicului larg.

„Suntem deschiși în a vorbi despre numărul de morți”, a declarat Podoliak, adăugând că președintele Volodimir Zelensiy va face publice datele oficiale „când va fi momentul potrivit”.

Prima estimare oficială a numărului de morți din august

Cifra de joi este prima estimare oficială a numărului de morți din august, când șeful forțelor armate ucrainene a declarat că aproape 9.000 de militari au fost uciși.

Cu două luni înainte, Zelenski a declarat că „între 60 și 100 de soldați ucraineni pe zi au fost uciși în acțiune”, iar aproximativ 500 au fost răniți, atunci când forțele rusești făceau presiuni pentru a prelua regiunea Lugansk din est.

Poziția Ucrainei pe câmpul de luptă s-a îmbunătățit acum, forțele sale armate obținând câștiguri importante și recucerind orașul strategic Kherson din sudul țării în noiembrie.

În septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Această cifră este mult mai mică decât estimările avansate de analiștii occidentali.