Masacrul din Bucha, „demascat” de Rusia lui Putin. „Dovezile” publicate de propaganda Kremlinului sunt, de fapt, scene dintr-un film de televiziune

Masacrul din Bucha, „demascat” de Rusia lui Putin. „Dovezile” publicate de propaganda Kremlinului sunt, de fapt, scene dintr-un film de televiziune

Rusia a încercat cumva să arunce vina pentru masacrul din Bucha pe umerii Ucrainei cu manechine folosite într-un film de televiziune. Însă, Moscova a ajuns să se facă și mai tare de râs prin această propagandă mincinoasă. „Probele” publicate de ruși s-au dovedit a fi false. Ce s-a întâmplat, mai exact?

Cum au încercat rușii să regizeze masacrul din Bucha

Una dintre cele mai urmărite televiziuni rusești, Russia24, a publicat un videoclip despre care susține că este dovada „teatrului” ieftin făcut de ucraineni în orașul Bucha. Prin intermediul acestor imagini, rușii au încercat să se scoată basma curată pentru acuzațiile de crime de război comise asupra civililor ucraineni. Astfel, au vrut să evidențieze că ororile din Bucha nu au fost comise de soldații lui Vladimir Putin, ci este o înscenare a serviciilor secrete ucrainene. În realitate, imaginile folosite de Rusia sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg.

Propaganda lui Putin a folosit imagini dintr-un serial TV

Potrivit filmării Russia 24, ucrainenii ar fi folosit „falsuri”, adică oameni în „uniformă militară” care pregătesc un manechin pe care apoi să-l prezinte drept cadavru. În imagini apar doi bărbați, unul poartă o jachetă de camuflaj, care înfășoară în bandă adezivă un manechin aflat pe jos. Scena este însoțită de cuvintele prezentatorului rus din studio: „Așa merg pregătirile pentru teatrul ostilităților din Ucraina. După cum puteți vedea, este destul de simplu: doi oameni în uniformă militară înfășoară cu grijă manechinul cu bandă adezivă, pentru a-l prezenta apoi drept cadavru. Acest lucru nu este surprinzător. Zeci de falsuri cu manechine similare apar în mod regulat pe canalele Telegram din Ucraina.”.

Una dintre cele mai urmărite televiziuni rusești a încercat să ascundă adevărul

Ipostazele prezentate de Russia 24 au luat preluate de pe canalul rus de Telegram U_G_M, care a postat un videoclip cu acest manechin în dimineața zilei de 6 aprilie.

„Așa își pregătesc forțele armate ale Ucrainei videoclipurile montate pentru a striga din răsputeri: „E vina lui Putin”, iar apoi, ca la Bucha, vor împrăștia aceste jucării pe străzile Kievului sau Nikolaevului”, se arată în textul postării.

Nu se știe când propaganda rusă a difuzat videoclipul înșelător. Judecând după filmare, a fost publicat în jurul orei 6:30, dar data exactă a difuzării nu este cunoscută. Oficialii Ministerului rus al Apărării au făcut declarațiile care sunt afișate în partea de jos a ecranului în seara zilei de 6 aprilie.

Un alt lucru foarte important de precizat este faptul că pe platforma online a Companiei de radio și televiziune de stat din Rusia „Looking”, transmisiunea Russia24 a apărut joi, 7 aprilie, și se numește „Crimele din Ucraina sunt prezentate ca „atrocități” ale armatei ruse”.

Cine a demascat teatrul ieftin al rușilor

În realitate, filmarea postată de postul TV este falsă, susține regizoarea Nadejda Kolobaeva, din Sankt Petersburg. Aceasta a contestat veridicitatea imaginilor ca fiind din Bucha deoarece videoclipul folosit de Russia24 este din timpul pregătirilor pentru filmările serialului ei, în regiunea Leningrad.

„Pe 20 martie, am filmat o cădere de la o fereastră pentru seria noastră din Vsevolozhsk, iar acesta este coordonatorul nostru de cascadorii cu un asistent care îl pregătește pe manechinul Albertik pentru filmări”, a scris Kolobaeva pe Facebook.

Mai mult, femeia susține că echipa de filmare a folosit un manechin special pentru cascadorii, care are membre articulate, iar patru litri de sânge fals și măruntaie de porc au fost atașate de el.

Citește și: