15 sept. 2021 | 15:21

Azi începe evaluarea în urma căreia ”Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc Global UNESCO din ţara noastră, împreună cu „Ţara Haţegului”

News
Azi începe evaluarea în urma căreia ”Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc Global UNESCO din ţara noastră, împreună cu „Ţara Haţegului”
Azi începe evaluarea în urma căreia ”Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc Global UNESCO din ţara noastră, împreună cu „Ţara Haţegului”

Astăzi, 15 septembrie, începe evaluarea în urma căreia „Ținutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc Global UNESCO din România, al doilea după „Țara Hațegului”. Răspunsul final va veni în luna mai a anului viitor.

„Ținutul Buzăului” poate deveni Geoparc Global UNESCO

Miercuri a început una dintre cele mai importante etape din procedura de recunoaștere a zonei ca Geoparc Global UNESCO. „Ținutul Buzăului” se întinde pe o suprafață de 1.036 de kilometri pătrați. În curând urmează sa fie evaluată de o echipă de experți ai organizației internaționale.

În perioada 15 – 19 septembrie, doi evaluatori UNESCO, recunoscuți ca fiind foarte riguroși, vor străbate „Ținutul Buzăului”. Este vorba despre Ilias Valiakos, de la Geoparcul Insula Lesvos, Grecia, și Margaretha Roelfs, din Geoparcul Hondsrug, Olanda.

Cei doi vor vizita toate obiectivele importante și le vor evalua în funcție de 101 criterii. Acestea trebuie să fie îndeplinite pentru recunoașterea zonei ca și Geoparc UNESCO. Experții vor ajunge în cele 18 localități care constituie Ținutul.

Vor avea întrevederi cu antreprenorii, cu primarii, localnicii, dar și cu profesorii din zona Buzăului. Ilias Valiakos este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare. Tot el este și unul dintre cei mai experimentați evaluatori de Geoparcuri.

Pe de cealaltă parte, Margaretha Roelfs provine din singurul Geoparc Global UNESCO situat în Olanda.

Condiții pentru ca „Ținutul Buzăului” să funcționeze ca și Geoparc UNESCO

Pentru a obține statutul de Geoparca Global, zona trebuie să bifeze 99 dintre cele 101 de criterii analizate de cei doi experți. Specialiștii vor trimite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, după aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România.

Acesta din urmă va analiza raportul, alături cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie a Uniunii Internaționale a Științelor Geologice și o comisie UNESCO, pe baza dosarului transmis de Asociația „Ținutul Buzăului”, în anul 2020.

Mai apoi, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare sau de respingere către boardul Geoparcurilor UNESCO. Acesta se întrunește în fiecare an, în luna mai, iar decizia finală se va comunica în urma voturilor obținute.

Pentru ca „Ținutul Buzăului” să funcționeze ca și Geoparc UNESCO, va avea nevoie de un buget multianual. O parte din acest buget va fi asigurat de către fondurile Asociației „Ținutul Buzăului”, iar cealaltă parte, de Consiliul Județean Buzău.

De asemenea, la bugetul Geoparcului se vor adăuga donații, sponsorizări și redirecționarea a 3,5% din impozitul pe salariu veniturile realizate din vânzarea produselor marca ținutul Buzăului.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro