Codul rutier 2022, cele mai importante schimbări: șoferii români au mult de suferit, din neatenție

Codul rutier 2022, cele mai importante schimbări: șoferii români au mult de suferit, din neatenție

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul de an, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

La începutul noului an, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, s-au stabilit o serie de modificări, unele aplicabile imediat, în circulația rutieră pe drumurile publice, menite să reducă evenimentele din trafic, cum ar fi accidentele rutiere, precum și adoptarea unui comportament mai puțin agresiv la volanul mașinii.

Mai jos, ți-am pregătit o listă cu cele mai importante schimbări.

Comportamentul agresiv

Dacă ești un șofer temperat, cu o conduită preventivă la volan, continuă să fii așa! În caz contrar, ai grijă la acțiunile pe care vrei să le faci în trafic.

Ce înseamnă comportament agresiv? Ei bine, folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor, schimbarea în forță a benzilor de circulație, intimidarea altor participanți la trafic și ambalarea nejustificată a motorului aduc amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv permis suspendat pentru 30 de zile.

Mai mult, dacă s-a produs un accident cu pagube materiale, amenzile intră în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv un permis suspendat pentru 90 de zile.

O nouă limită de viteză

Avem un nou prag de viteză, pentru care se aplică o perioadă de suspendare a permisului de 120 de zile. Este vorba de depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza. Pe lângă asta, se aplică și cea mai usturătoare amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni. Desigur, amenda se reduce cu 50%, dacă este plătită într-un interval de 15 zile, conform prevederilor.

Circulația pe autostradă

Am văzut ce înseamnă comportamentul inadecvat și chiar periculos al unor șoferi care circulă pe autostrăzile din România. Astfel, Codul Rutier 2022 vine cu prevederi noi în privința întoarcerii și mersului pe contrasens, care duce automat la suspendarea permisului pe 120 zile, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă.

Totodată, conducerea fără motiv întemeiat pe banda de urgență va fi acum amendată mai sever (clasa a IV-a de puncte-amendă), respectiv cu o sancțiune nouă: permis suspendat pentru 90 de zile.

Depășirile neregulamentare

O altă schimbare importantă în Codul Rutier 2022 vizează efectuarea depășirilor neregulamentare, care acum sunt sancționate mai aspru. Prin urmare, clasa de sancțiuni a urcat o poziție, la 6-8 puncte de amendă, dar s-a mărit și perioada de permis suspendat, la 60 de zile.

Vizibilitatea în timpul conducerii

Este cât se poate de firesc să ai geamurile mașinii curate, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună în trafic, iar acum este considerată obligație. Pe scurt, dacă polițistul te surprinde cu parbrizul, luneta și geamurile laterale murdare, fără vizibilitate, ai toate șansele să primești 6-8 puncte de amendă.

Cum, totuși, nu există un instrument de măsurare a murdăriei, situația va fi la aprecierea polițistului constatator.

Modul de imobilizare al mașinii

Dacă ai oprit motorul și nu ai acționat frâna de mână, respectiv nu ai introdus mașina într-o treaptă de viteză (sau pe modul de parcare, pentru mașinile automate), înseamnă că nu ți-ai asigurat autoturismul și riști o amendă din clasa I. Nu este foarte clar cum se va verifica asta (sigur polițiștii nu vor verifica toate mașinile parcate), dar este evident că o mașină oprită și neasigurată poate produce situații neplăcute.

Citește și: