Codul Rutier 2022 – ce amendă plătești dacă ți-a expirat permisul de conducere în România, cât te costă

Codul Rutier 2022 - ce amendă plătești dacă ți-a expirat permisul de conducere în România, cât te costă

Șoferii din România nu au o viață ușoară. Amenzile sunt mai mari ca niciodată, în timp ce situația financiară din cauza inflației și scumpirilor la carburant ”îi sancționează” pe partea cealaltă.

O amendă usturătoare și puncte de penalizare reprezintă sancțiunea pe care trebuie să și-o asume românii cărora le-a expirat permisul de conducere, dar continuă să conducă o mașină pe drumurile publice. Dacă te întrebi cât este amenda dacă circuli cu carnetul de șoferi expirat, răspunsul se găsește în articolul 101 din Codul Rutier. Acolo se menționează clar faptul că circulația pe drumurile publice, având permisul expirat, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Permisul de conducere expirat în 2022, cât este amenda

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022, la articolul 101.

Una peste alta, amenda este una destul de mare încât să te motiveze să-ți faci un obicei din a verifica la intervale regulate de timp când îți expiră carnetul de șoferi. Nu de alta, dar procesul de preschimbare este unul relativ simplu și ar fi păcat să fii sancționat pentru acest gest banal.

Amenda dacă circuli pe drumurile publice din România cu permisul expirat este între 870 de lei și 1160 de lei, pe lângă puncte de penalizare. Ca referință, un punct de penalizare a fost stabilit la 145 de lei în 2022. Astfel, ești sancționat cu 6 – 8 puncte de amendă. În cazul în care faci un efort și achiți amenda în 15 zile lucrătoare din momentul în care ți-a fost înmânată, aceasta se înjumătățește. Ajungi, astfel, să plătești între 435 de lei și 580 de lei. Punctele de penalizare se șterg din istoricul șoferului după șase luni, din momentul în care au fost primite de la agentul de poliție constatator.

Citește și: