Toți românii care au permis de conducere trebuie să știe, ce valabilitate are acum, dar autorizaţia de circulaţie provizorie

Toți românii care au permis de conducere trebuie să știe, ce valabilitate are acum, dar autorizaţia de circulaţie provizorie

Toți românii care dețin un permis de conducere trebuie să știe ce valabilitate are acesta acum, la fel și în cazul celor care au o autorizație de circulație provizorie.

Potrivit Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, începând cu data de 9 martie 2022, Hotărârea de Guvern nr.171/ 2022 cu privire la prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe duratea acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, va înceta în a-și produce afectele.

Din comunicatul de presă al instituției reiese faptul că permisele de conducere care au expirat e perioada stării de alertă vor mai fi valabile alte trie luni de la încetarea stării de alertă. În perioada stării de alertă, atât permisele de conducere cât și autorizațiile de circulație provizorie erau valabile pe întreaga durată a acesteia.

În prezent, acestea vor mai fi valabile 90 de zile pentru ca cei aflați în această situație să poată începe demersurile necesare eliberării unor noi documente, fiind vorba de aproximativ 500.000, potrivit DRPCIV. Pentru ca aglomerația să poată fi evitată, instituția vine și cu câteva recomandări în acest sens.

Valabilitatea pe care o are un permis de conducere în această situație

Astfel, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor recomandă cetățenilor care se află în această situație să solicite eliberarea documentului într-un timp util, apelând totoată la următorii pași:

  • efectuarea programăriilor online pe site-ul www.drpciv.ro;
  • achitarea contravalorii documentelor solicitate (prin intermediul CEC,BCR, reţeaua de staţii SelfPay, online la ghişeul.ro sau drpciv.ro secțiunea servicii online plăţi, mandat poştal, etc.);
  • pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere/înmatricularea vehiculelor (lista documentelor se regăseşte pe site-ul www.drpciv.ro, secţiunea documente şi formulare);
  • prezentarea la sediu conform programării.

În cazul celor care au aplicat deja, stadiul emiterii documentelor necesare poate fi urmărit și în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro la secțiunea servicii online, categoria emitere permis/emitere certificat.

„În funcţie de evoluţia solicitărilor vor fi aplicate măsuri la nivelul serviciilor publice comunitare regim permise în sensul redistribuirii personalului disponibil”, se arată în comunicatul instituției.

Citește și: