30 iun. 2022 | 09:36

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru modificarea Codului Fiscal. Care sunt noutățile – listă

ULTIMA ORĂ
Coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru modificarea Codului Fiscal. Care sunt noutățile - listă

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord pentru modificarea Codului Fiscal. O parte dintre măsuri intră în vigoare la 1 august şi restul, de la începutul anului viitor. PNL, PSD și UDMR au convenit varianta finală a ordonaței pe care Guvernul urmează să o pună în dezbatere publică și să o aprobe în zilele următoare.

Modificările decise de coaliția de guvernare la Codul Fiscal

Astfel, la categoria Taxe și impozite, noutățile sunt următoarele: contractele part time cu contribuții precum salariu minim pe economie, dacă ai doar un singur contract. Excepțiile sunt elevii/studentii până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii, având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

Lista cu noutățile propuse de PNL, PSD și UDMR

În ceea ce privește Impozitul pe tranzacții pe imobiliare la persoanele fizice, se exclude deducerea de 90.000 de euro la imobil vândut, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință mai mare de trei ani și impozit 3% pentru imobile de până în trei ani (excepție moșteniri). De asemenea, este eliminată cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii.

La Impozitul pe proprietate, liderii politici au stabilit că nu se mai face diferență între persoană fizică vs. persoană juridică, va fi clasificare pe rezidențial și nerezidențial. Pentru prima categoria, impozit de 0,1-0,2%, iar pe nerezidențiale: 1-1,3%.

Impozit pe câștigul din jocurile de noroc

Pentru Microîntreprinderi vor fi reduceri plafon de 500.000 de euro; limitare deținere control (maxim trei microînterprinderi); limitarea obiectului de activitate la cel puțin un angajat; dividende de la 5 la 8% și se elimină scutirile pentru companiile de stat și pensiile private. În cazul PFA-urilor, scădere plafon de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.

Impozitarea jocurilor de noroc va fi 20% sau 40% din câștig.

Deduceri fiscale pentru Agricultură și construcții: Coaliția a stabilit scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei (pentru facilități fiscale) și limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (venituri anuale).

Schimbări aduse veniturilor extra salariale

Modificări aduse Veniturilor extra salariale: sub șase salarii minime brute (fără contribuții); între șase și 12 salarii minime brute – contribuții pentru șase salarii minim; între 12 și 24 salarii minime brute (contribuții cât pentru 12 salarii minime); peste 24 de salarii minime brute – contribuții ca pentru 24 de salarii minime.

La Accize: alcool (20% – 6 bani/litru de la 1 ianuarie 2023); la țigări crește cu 31 de lei (60 de bani/pachet) de la 1 august; combustibil – rămâne neschimbată, dar condiția este ca paritatea leu-euro să nu scadă.

Creșteri de TVA

Coaliția PNL-PSD-UDMR a făcut următoarele modificări cu TVA-ul: restaurante, catering, hoteluri – de la 5 la 9%. În cazul locuințelor, TVA de 5% (doar pentru imobil până la plafonul de 600.000 de lei și 80 mp2 utili. Pentru băuturile cu zahar – de la 9 la 19% (inclusă și berea fără alcool).

De menționat că orice majorări de taxe și impozite trebuie anunțate cu șase luni înainte de a intra în vigoare. Pentru intrarea în vigoare a modificărilor de la 1 ianuarie 2023, Executivul trebuie să le adopte până la 1 iulie 2022.