Cod Fiscal 2022 – cresc taxele și impozitele pentru români, împreună cu prețurile la foarte multe produse

Cod Fiscal 2022 - cresc taxele și impozitele pentru români, împreună cu prețurile la foarte multe produse

În cazul în care prețurile nu erau suficient de mari în România, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri masive în următoarea perioadă, cu mențiunea că cele mai multe dintre ele vizează produsele din spatele unor vicii.

Cresc taxele la stat pentru o serie stufoasă de produse și servicii, de la alcool și tutun, până la jocuri de noroc și băuturi cu zahăr. Particularitățile noului Cod Fiscal 2022 au fost confirmate de premier luni, ca urmare discuțiilor din interiorul coaliției de Guvernare. Cu această ocazie, aflăm că au fost agreate de principiu mai multe modificări pe partea de taxe și accize. În viitorul apropiat, vom vedea un TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și un impozit de nu mai puțin de 40% pentru jocurile de noroc. În plus, se va adopta impozitarea dividendelor cu 8%, de la 5% și vor crește accizele pentru tutun și alcool.

Prețuri mai mari pentru români la o serie de produse

Toate taxele și accizele suplimentare detaliate de premier se vor reflecta, în final, în prețuri mai mari pentru români. Indiferent că vorbim de produse pe bază de tutun, băuturi alcoolice sau cu zahăr, toate se vor scumpi, pe lângă valul de scumpiri cu care se confruntă deja românii de peste jumătate de an.

„Am decis ca în ceea ce privește fiscalitatea, PNL va susține menținea cotei unice de impozitare astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri, de asemenea, nu vom susține suprataxarea, pentru a putea în felul acesta să asigurăm protecția locurilor de muncă și desigur să putem să gestionăm astfel încât să nu crească prețurile la bunuri și servicii”, a declarat premierul Ciucă într-o conferinţă de presă. “Nu cred că e momentul să venim cu taxe și impozite noi care să se îndrepte împotriva dorinței de a investi și de a putea asigura baza necesară echilibrului economic”, a adăugat șeful Guvernului când a fost întrebat dacă urmează să crească taxele.

Una peste alta, nu este foarte clar când vor fi implementate aceste schimbări, dar nu ar trebui să mai dureze foarte mult, iar principale schimbare vizează eliminarea facilităților fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr și creșterea impozitului pentru jocurile de noroc.

„Ne gândim la eliminarea facilităților fiscale pentru carbogazoase pe bază de zahăr și de asemenea ne gândim la creșterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur, sunt o serie întreagă de alte elemente tehnice care urmează să fie stabilite de tehnicienii Ministerului de Finanțe”, a mai declarat Ciucă.