24 mai 2022 | 15:25

Clearview AI a fost amendată: ce se întâmplă cu datele colectate

ACTUALITATE
Clearview AI a fost amendată: ce se întâmplă cu datele colectate

Clearview AI a fost amendată cu 9,5 milioane de dolari de către organul de supraveghere al confidențialității din Marea Britanie pentru că a recoltat ilegal imaginile faciale ale rezidenților din Marea Britanie de pe rețelele sociale și de pe web.

De asemenea, i s-a ordonat să nu mai obțină datele rezidenților din Regatul Unit și să șteargă toate datele pe care le-a colectat deja. „Compania nu numai că permite identificarea acelor persoane, dar le monitorizează eficient comportamentul și îl oferă ca un serviciu comercial. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat comisarul britanic pentru informații John Edwards într-o declarație.

Biroul Comisarului pentru Informații (ICO) din Marea Britanie a deschis o investigație comună cu Australia asupra Clearview AI în 2020 și a emis o amendă preliminară de 21,4 milioane de dolari împotriva companiei la sfârșitul anului trecut. La acea vreme, biroul a remarcat că „baza de date a Clearview AI Inc este probabil să includă datele unui număr substanțial de oameni din Marea Britanie și ar putea fi adunate fără știrea oamenilor din informațiile disponibile public online, inclusiv platformele de social media”.

Datele personale trebuie protejate

În emiterea unei ordonanțe finale, ICO a remarcat că la nivel global, compania a colectat ilegal peste 20 de miliarde de imagini faciale pentru baza sa de date. „Deși Clearview AI nu mai oferă serviciile sale organizațiilor din Marea Britanie, compania are clienți în alte țări, așa că firma încă folosește datele personale ale rezidenților din Marea Britanie”, se arată în comunicat.

Clearview AI vinde o aplicație care poate fi folosită pentru a încărca o fotografie a cuiva, apoi încearcă să o identifici verificând baza de date. Datele au fost folosite de mii de agenții publice de aplicare a legii, în ciuda faptului că tehnologia se află într-o zonă gri legală.

Twitter, Google și YouTube au trimis scrisori de încetare și renunțare companiei, susținând că aceasta încalcă termenii și condițiile lor. Facebook a cerut, de asemenea, ca Clearview să înceteze să-și scoată datele. Compania a primit plângeri de la grupuri de confidențialitate din Europa și a fost lovită cu o amendă de 20 de milioane de euro în Italia.

În SUA, ACLU a dat în judecată Clearview pentru încălcarea legilor statului Illinois. Compania a soluționat recent acel proces acceptând să restricționeze utilizarea bazei de date în Illinois, deși o va furniza în continuare agențiilor federale și altor state.