Datele personale trebuie protejate: site-uri de întâlniri online, un pericol

Datele personale trebuie protejate: site-uri de întâlniri online, un pericol

Un studiu recent realizat de Kaspersky raportează o intensificare a escrocheriilor legate de Valentine’s Day și semnalează utilizatorilor aplicațiilor și site-urilor de dating online să-și protejeze datele și să-și asigure confidențialitatea digitală.

Datele stocate pe profilurile aplicației de dating sunt extrem de sensibile și foarte dorite de escroci.

Cantitatea de informații pe care o împărtășim online este în creștere, iar acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește întâlnirile online.

Amploarea acestui schimb de informații a făcut ca unii utilizatori să devină victime ale atacurilor digitale, cum ar fi doxing, colectarea și expunerea publică, online, a datelor personale.

Utilizarea aplicațiilor de dating a explodat în ultimii doi ani: Tinder a atins un record de trei miliarde de swipes într-o singură zi, în martie 2020, în timp ce OkCupid susține că înregistrează 91 de milioane de compatibilități anual.

Dar un studiu recent realizat de Kaspersky a constatat că mai mult de jumătate dintre respondenți se tem, ulterior, să nu fie urmăriți de cineva pe care l-au întâlnit online, în timp ce fiecare al șaselea utilizator al aplicațiilor de dating a fost expus fenomenului de doxing.

Multe dintre aceste aplicații solicită acum utilizatorilor să-și înregistreze contul prin intermediul rețelelor sociale pe care le utilizează, care populează automat un profil cu fotografii și informații personale, cum ar fi locul de muncă sau de studiu. Aceste date fac mai ușor pentru potențialii doxeri să găsească utilizatori online și să afle informații despre ei.

Datele personale trebuie protejate

Acest lucru a făcut ca interesul de a proteja asemenea informații personale să fie mai puternic și, ca urmare a acestui lucru, aplicațiile de dating au devenit mai sigure.

Potrivit studiului Kaspersky, cele mai populare cinci aplicații de dating și-au îmbunătățit protocoalele de criptare și au început să acorde mai multă atenție confidențialității utilizatorilor. Pentru a păstra datele în siguranță, astfel de aplicații au introdus versiuni plătite, care permit utilizatorilor să-și specifice manual locația sau să estompeze fotografiile, de exemplu.

„Aplicațiile de dating oferă noi posibilități celor care caută un partener. Cu toate acestea, toate informațiile stocate online pot fi preluate de escroci, atacatori și infractori. În plus, infractorii cibernetici se grăbesc să profite de acest canal pentru câștiguri financiare. Vestea bună este că aplicațiile de dating se mișcă în direcția corectă, permițând utilizatorilor să se conecteze mai sigur. Oricât de grozave pot fi, uneori, aceste interacțiuni, prudența este esențială, deoarece indiferent cât de priceput credeți că sunteți online, există întotdeauna modalități de a vă îmbunătăți siguranța digitală. În acest fel, puteți lăsa conversația să curgă, știind că dumneavoastră și informațiile dumneavoastră personale sunt în siguranță”, spune Anna Larkina, expert în securitate la Kaspersky.

Necesitatea unei abordări mai sigure a întâlnirilor online este și mai pertinentă în preajma Valentine’s Day, când numeroși utilizatori pot apela la aplicații și site-uri de dating pentru a stabili o potențială compatibilitate cu cineva.

Citește și: