Cine te urmărește pe internet, aplicațiile de Android care vor să știe totul despre tine: care este soluția

Cine te urmărește pe internet, aplicațiile de Android care vor să știe totul despre tine: care este soluția

Majoritatea aplicațiilor pe care le ai pe telefonul tău cu Android sunt gratuite, chiar dacă sunt foarte bune sau utile. La prima vedere, gratuitate respectivă se menține cu reclame. Realitatea din spatele acelor reclame este însă semnificativ mai complexă decât pare la prima vedere și are legătură cu urmărirea fiecărui gest pe care îl face o persoană în interacțiunea cu telefonul mobil.

Cea mai nouă versiune a browserului DuckDuckGo pe Android include o funcție intitulată App Tracking Protection, disponibilă momentan în beta. Aceasta este menită să blocheze mecanismele de urmărire a activității online pe care le întâlnim în majoritatea aplicațiilor de mobil. În prima fază, sistemul a fost disponibil doar pentru un număr limitat de utilizatori, dar la ora actuală, poate fi experimentat de către toți curioșii.

Ca o notă de subsol importantă, un astfel de sistem nu se justifică pe iPhone, deoarece Apple face deja asta pe dispozitivele sale și blochează majoritatea tacticilor de urmărire din aplicații, acela fiind și unul dintre motivele pentru care profitul Facebook s-a dus în cap.

Cum știi aplicațiile de Android care te urmăresc

Conform descrierii oficiale, App Tracking Protection de la DuckDuckGo blochează tracker-ele (liniile de cod pentru urmărirea activității) din aplicațiile de Android. Nici măcar nu trebuie să folosești aplicațiile cu pricina, pentru că trackerele rulează ca un fel de proces de fundal.

Ca întregul sistem să fie cât se poate de util și de transparent pentru utilizator, aplicația nu doar că blochează transferul de informații către terți, dar îți listează ”partenerii” de afaceri ai dezvoltatorilor. Astfel, poți să vezi companiile din ”lista neagră” care îți prelucrează și, implicit, monetizează datele personale și activitățile de pe telefon. Eventual, poți să arunci o privire și pe datele a căror expediere se încearcă dar este întreruptă de App Tracking Protection.

Ca referință, conform estimărilor DuckDuckGo, aproximativ 35 de aplicații are instalat fiecare utilizator de smartphone, iar într-o singură zi, media tentativelor de urmărire este între 1000 și 2000.