Cine câștigă, de fapt, din scumpirea prețului la benzină și motorină: profit de șapte ori mai mare, într-un an

Cine câștigă, de fapt, din scumpirea prețului la benzină și motorină: profit de șapte ori mai mare, într-un an

În timp ce românii se bucură la o ieftinire de 50 de bani a carburantului, după ce s-a dublat de la un an la altul, o mână de companii înregistrează profituri record de pe urma scumpirilor fabuloase la benzină și motorină.

Dacă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă fluctuațiile din piața globală de petrol pentru jucătorii din acest domeniu, poți arunca o privire pe rezultatele financiare ale OMV Petrom pe ultimul trimestru. Nu de alta, dar sunt fără precedent în istoria gigantului. Practic, s-a bucurat de 2,89 miliarde de lei profit net în doar 3 luni, din poziția de cel mai mare producător de țiței și gaze din Europa de Sud-Est.

OMV Petrom, rezultate financiare istorice, în timp ce-ți ții mașina în garaj

Atât de bine le-a mers celor de la OMV Petrom, în cât creșterea de la un trimestru la altul a fost de 66% a profitului, o valoarea fără precedent, probabil, în aproape orice industrie. Comparativ cu perioada similară de anul trecut, profitul este de șapte ori mai mare. Dacă ne uităm doar la venituri, în perioada aprilie – iunie, acestea au fost de 13,7 miliarde de lei, în creștere cu doar 14%, față de cele 66% referitoare la explozia profitului net. Chiar și așa, încasările au fost de peste două ori și jumătate comparativ cu acum un an.

În ceea ce privește prima jumătate de an din 2022, profitul net total înregistrat a fost de 4,64 miliarde de lei, de aproape cinci ori mai mare față de aceeași perioadă din 2021, conform datelor înaintate de companie către Bursa de Valori București. În ceea ce privește vânzările înregistrate, acestea au sărit până la 25,5 miliarde de lei, de la ”doar” 10 miliarde în perioada similară a anului trecut. În tot acest timp, OMV Petrom a făcut investiții de 1,4 miliarde de lei, dar este important de reținut că statul român a câștigat foarte mult din această performanță economică. Nu mai puțin de 9,2 miliarde de lei s-au dus către fisc sub formă de contribuții la stat, inclusiv dividendele de bază.