Chiriile pentru studenți, pretext de scumpiri în piața imobiliară din România: cu cât închiriezi o garsonieră în Cluj, un apartament în București

Chiriile pentru studenți, pretext de scumpiri în piața imobiliară din România: cu cât închiriezi o garsonieră în Cluj, un apartament în București

Anul studențesc începe peste doar câteva zile, iar foarte mulți studenți s-au mutat deja ”în casă nouă”. Pe de altă parte, unii speră ca pe ultima sută de metri să găsească prețuri mai bune la chirii în Cluj, București și alte centre studențești.

Problema chiriilor pentru studenți este una foarte arzătoare, mai ales pentru părinții care, timp de aproape doi ani, cât majoritatea cursurilor s-au desfășurat online, au reușit să facă economie la acest capitol. Din păcate, în acest timp, prețurile nu au făcut decât să crească și să crească din nou. Dacă adaugi la acel trend și problema inflației sau a prețurilor la energie, viitorul nu sună bine pentru studenții din România care s-au mutat într-un oraș nou, de dragul studiilor.

Cât costă o chirie pentru studenți în Cluj, București

În mod previzibil, chiriile studențești s-au scumpit semnificativ în ultimii doi ani, când nu a mai existat un interes la acest capitol. În medie, chiar și de anul trecut până în prezent, prețul este mai mare cu aproximativ 10% pentru un apartament construit până în anul 2000.

În București este cea mai complicată situație cu chiriile, prețul lor a explodat, iar dacă ești în căutarea unei garsoniere aproape de centru, într-o zonă sigură, plătești până la 500 – 600 de euro. În cartierele din zonele II, III, prețul chiriilor ajunge la 300 – 400 de euro pe lună. Dacă ai în vedere și costurile cu utilitățile, facturile la energie electric și căldură, puțini părinți își permit un astfel de lux, dacă studentul refuză să lucreze.

În Cluj, în august 2021, plăteai aproximativ 250 de euro pentru a închiria o garsonieră. Acum, găsești aceeași locuință cu 300 de euro. Din nou, prețul variază în funcție de zonă, iar mai aproape de centru sau în locuințe noi din cartiere rezidențiale, ajunge rapid la 400 – 500 de euro. Pentru un apartament cu două camere, prețurile în Cluj încep în medie de la 450 de euro.

În Iași sau Brașov o garsonieră se închiriază cu 250 de euro pe lună, cu cât se închiria și înainte de pandemia de Covid. Apartamentele, în schimb, s-au scumpit și ajung la 350 de euro – 400 de euro pe lună.