Cel mai performant camion electric a ajuns în România: ce este Mercedes eActros

Cel mai performant camion electric a ajuns în România: ce este Mercedes eActros

Mercedes-Benz a adus în România primele camioane eActros propulsate cu motoare electrice.

Acestea urmează să fie oferite unor clienți-cheie care vor testa vehiculele în condiții reale de trafic în cadrul operațiunilor de transport și distribuție.

Conform reprezentanței din România a producătorului german, primele autocamioane disponibile în România sunt modele eActros 300, respectiv eActros 400, cu masa maximă autorizată de 19T și 27T, ce pot atinge o viteză de până 89 km/h.

Acestea dispun de trei sau patru pachete de baterii, fiecare cu o capacitate instalată de 112 kWh, ce asigură o autonomie de până la 300, respectiv 400 de kilometri în condiții optime de trafic și vreme. Camioanele pot fi încărcate la stații cu putere de până la 160 kW, iar cele trei sau patru pachete de baterii au nevoie de puțin peste o oră pentru a fi încărcate de la 20% la 80%, la o stație standard de încărcare rapidă, la o intensitate de 400 A.

„Cele trei camioane demonstrative eActros reprezintă primul pas pe care noi îl facem pentru tranziția la mobilitatea electrică și la transportul sustenabil în România. Credem cu tărie că, pentru o dezvoltare rapidă sunt necesare investiții considerabile pentru stimularea achizițiilor de vehicule comerciale electrice. De aceea, este esențial ca întreaga industrie și autoritățile să lucreze împreună pentru a pune în aplicare un plan de măsuri de sprijinire a transportatorilor. Ca și până acum, compania noastră își arată deschiderea de a colabora cu toate părțile interesate pentru conturarea unei viziuni sustenabile a transportului rutier de mărfuri”, a declarat Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania.

Primele trei modele

De asemenea, Virgil Titirișcă, Sales Manager Trucks Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania, consideră că „avem cel mai performant camion electric de pe piață la momentul de față și suntem încrezători că acest lucru va fi confirmat și de companiile din România. Așteptăm cu interes primele evaluări din partea clienților noștri în urma utilizării lor. Urmează cea mai aglomerată perioadă din an în sectorul de distribuție și credem că beneficiarii serviciilor de transport vor valorifica prezența noilor camioane electrice în procesele lor de lucru”.

În „inima” tehnologică a modelului eActros se află sistemul de propulsie cu două motoare electrice integrate, împreună cu o transmisie cu două trepte. Ambele motoare asigură un confort impresionant la rulare și o dinamică excelentă a vehiculului. Datorită acționării electrice silențioase și fără emisii, camionul poate fi utilizat și pentru livrări pe timp de noapte, dar și pentru intrarea în interiorul orașelor cu interdicții pentru vehiculele diesel.

Modelele eActros 300 și 400 sunt echipate cu a doua generație MirrorCam, disponibilă din aprilie 2022, ce îi oferă șoferului vizibilitate mai mare, în multe situații din traficul rutier, datorită brațelor mai scurte cu zece centimetri și a noilor parametri de imagine pentru o reprezentare și mai realistă a împrejurimilor.

Un alt element definitoriu de siguranță este cea de-a cincea generație de asistență activă la frânare (ABA 5) cu detectarea pietonilor. ABA 5 folosește o combinație de sisteme radar și camere, ce contribuie la prevenirea accidentelor rutiere.

Etichete: