Păduri ascunse găsite adânc sub ocean, de două ori suprafața Indiei: unde sunt pădurile subacvatice

Păduri ascunse găsite adânc sub ocean, de două ori suprafața Indiei: unde sunt pădurile subacvatice

Amazon, Borneo, Congo, Daintree. Cunoaștem numele multor dintre cele mai mari sau mai faimoase păduri tropicale din lume. Și mulți dintre noi știm despre cea mai mare întindere de păduri din lume, pădurile boreale care se întind din Rusia până în Canada. Dar câți dintre noi știm despre pădurile subacvatice?

Ascunse sub apă sunt păduri uriașe de alge marine, care se întind mult mai departe decât ne-am dat seama anterior. Copertinele lor luxuriante găzduiesc un număr mare de specii marine.

Pădurile subacvatice pot ajuta clima

În largul coastei Africii de Sud se află Marea Pădure Marină Africană, în timp ce Australia se mândrește cu Marele Recif de Sud, în jurul părții sale sudice.

Există mult mai multe păduri subacvatice vaste, dar fără nume, peste tot în lume. O nouă cercetare a arătat cât de extinse și productive sunt. S-a descoperitpădurile oceanice din lume acoperă o suprafață de două ori mai mare decât India.

Cu toate astea, aceste păduri de alge marine se confruntă cu amenințările din cauza valurilor de căldură marine și a schimbărilor climatice. Dar ele pot deține și o parte din răspuns, cu capacitatea lor de a crește rapid și de a capta carbonul.

Pădurile subacvatice sunt formate din alge marine. Ca și alte plante, algele marine cresc prin captarea energiei Soarelui și a dioxidului de carbon prin fotosinteză. Cele mai mari specii cresc la zeci de metri înălțime, formând copertine de pădure care se leagănă într-un dans fără sfârșit.

La fel ca copacii de pe uscat, aceste alge marine oferă habitat, hrană și adăpost pentru o mare varietate de organisme marine. Speciile mari, cum ar fi bambusul de mare, au structuri pline cu gaz care funcționează ca niște baloane mici și le ajută să creeze baldachini plutitoare vaste. Alte specii se bazează pe tulpini puternice, pentru a rămâne în poziție verticală.