Ce vor tinerii români de la piața muncii din România: cum s-a schimbat, după pandemie

Ce vor tinerii români de la piața muncii din România: cum s-a schimbat, după pandemie

De când a început pandemia, lucrul remote a prins teren printre tinerii români care termină studiile și caută locuri de muncă și nu numai. Tinerii vor joburi în care să îşi poată face propriul program, dar să fie în acelaşi timp şi bine plătiţi.

Piaţa muncii din România s-a schimbat și se modernizează, iar sau tinerii care termină liceul sau facultatea îşi caută un job care să le oferă suficientă resursă materială, dar şi de timp. Programul flexibil și organizarea individuală a zilei de lucru sunt principalele cerințe ale acestora. Tinerii nu mai vor să stea într-un birou timp de opt ore. În cazul în care tinerii se îndreaptă către meseriile vocaţionale, ele rămân cele clasice: medicina, IT-ul sau ingineria.

De la Brexit, interesul elevilor români pentru a studia în Marea Britanie a scăzut semnificativ, deoarece taxele de şcolarizare sunt foarte mari. Cu toate astea, dorinţa de a studia în străinătate de către adolescenţii din România este satisfăcută de ţări precum Olanda, Italia, Danemarca sau Suedia.

Tinerii vor joburi remote

„Elevii români se uită cu atenţie la ofertele universităţile din străinătate şi văd ce oportunităţi de învăţare au acolo – modul de predare, echiparea sălilor de curs, accesul la o reţea mai vastă de profesionişti. Se uită la experienţa culturală, la interacţiunea cu mentalităţi diferite, internship-uri, posibilitatea de a lucra part-time şi de a fi remuneraţi bine. De asemenea, se gândesc şi mai departe, la ce oportunităţi de angajare ar avea în străinătate, după terminarea facultăţii”, a declarat Alina Cojocaru, consilier vocațional, pentru Adevărul. 

De asemenea, reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă spun că cele mai atractive locuri de muncă sunt cele care oferă un program flexibil şi un salariu motivant. Ofertele din domeniul IT sunt pe primul loc în acest sens.

În plus, printre cele mai căutate oferte de locuri de muncă de către şoferii înregistraţi sunt cele care necesită studii generale sau medii. Astfel, se caută meserii cum ar fi  muncitori necalificaţi în diverse domenii activitate, şoferi, femeie de serviciu, agenţi de pază, curieri, ambalatori.

Ca să ai o idee de ansamblu asupra a cum arată piața muncii în România în acest moment și ce se caută, am scris aici mai multe detalii despre acest subiect.

Citește și: