Rate duble la credite, pentru toți românii: când vine dezastrul și peste cei cu IRCC, nu doar ROBOR. Cum scapi de pagubă

Rate duble la credite, pentru toți românii: când vine dezastrul și peste cei cu IRCC, nu doar ROBOR. Cum scapi de pagubă

Românii cu rate la bancă se îndreaptă spre dezastru, mai ales cei cu credite imobiliare. Cei cu ROBOR au început deja să se confrunte cu rate aproape duble, dar lovitura va ajunge, în mod inevitabil, și la cei cu IRCC.

În România, creditele de nevoi personale pot fi contractate cu dobândă fixă pe întreaga perioadă contractuală. Cele ipotecare, creditele la casă, nu au acest privilegiu pe întreaga perioadă contractuală. În cel mai optimist caz, s-ar putea să te bucuri de o perioadă de grație cu dobândă fixă timp de câțiva ani. În rest, valoarea dobânzii pe care o achiți ține de un indice calculat de Banca Națională a României pornind de la dobânzile practicate de băncile din țara noastră.

Pentru creditele contractate până în 2019, acesta a fost ROBOR, un indice ajutat la fiecare câteva luni de către banca centrală. Creditele mai noi decât atât sunt indexate cu IRCC. Acesta din urmă se calculează într-o manieră similară, dar semnificativ mai rar. Cu alte cuvinte, este doar o chestiune de timp până când dezastrul cu care se confruntă românii cu ROBOR va ajunge și la cei cu IRCC. Conform analiștilor Coface România, în timp ce românii cu ROBOR sunt nevoiți deja să achite rate duble, cei cu credite legate de IRCC vor suferi aceleași probleme în 2023.

Ce urmează pentru economia românească, pentru românii cu credite

Românii care au credite legate de IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu 2022. Mai grav decât atât este însă faptul că șomajul va crește ca urmare a închiderii unor capacități industriale, au afirmat reprezentanții Coface România. Ca referință, marile companii se vor închide sau vor întrerupe producția din cauza prețurilor prea mari la energie electrică și gaze naturale.

„ROBOR deja a crescut, pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor. Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface, scrie Agerpres.

Singura recomandare pentru românii aflați în această situație, deși nu este una sigură în proporție de 100%, este încercarea de refinanțare temporară a creditelor în moneda euro, unde dobânzile sunt mult mai mici.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor. Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua. E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulţi, din cauza gradului de îndatorare”, a completat reprezentantul Coface.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a explicat Bogdan Nichișoriu, manager de rating în cadrul aceleiași companii.