Deși dezideratul guvernului codus de Nicolae Ciucă este plafonarea prețurilor la energie electrică, nu se va putea face acest lucru fără acordul UE. Acordul este necesar privind realocarea fondurilor neutilizate din programele anterioare finanțate de UE. Declarația era făcută în martie anul curent de premier, și încă se așteaptă o rezoluție în acest sens. Dar o OUG de plafonare a fost emisă pentru acest an. Documentul nu prevede, însă, plata redusă a facturilor la energie electrică pentru consumatorii casnici cu consum mare de energie pe anul trecut. Cu toate astea, există totuși o condiție, și anume să-și reducă consumul în 2022, astfel putând beneficia de plafonare.
În martie a.c., premierul Nicolae Ciucă vorbea despre câteva dintre măsurile discutate de guvern pentru a reduce efectele recentelor creșteri de prețuri. Tot atunci a menționat și despre utilizarea fondurilor UE pentru a ajuta companiile să supraviețuiască crizei actuale. Ciuca a spus că l-a însărcinat pe ministrul de finanțe să discute la reuniunea ECOFIN măsuri concrete pentru a ajuta economiile europene.
„Avem deja un mecanism care a funcționat în timpul pandemiei. Aest mecanism ar putea fi extins sau chiar reproiectat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm în prezent”, declara Nicolae Ciucă la acel moment.
În momentul în care primul val pandemic COVID-19 a lovit Europa, Comisia Europeană a anunțat „Inițiativa de investiții în răspunsul la coronavirus”, mobilizând aproximativ 8 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru a sprijini statele membre.
Tot în martie guvernul de coaliție a adoptat un pachet de măsuri care va limita prețurile la energie pentru încă un an. Prețul energiei electrice și al gazelor naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru companii, va fi plafonat până la 31 martie 2023. Există mai multe niveluri de preț, în funcție de consum și dacă sunt companii sau persoane fizice.
Conform documentului emis în martie, clienții casnici care au avut un consum de energie electrică mediu sub 100 KWh pe lună, vor plăti 0,68 lei/kWh. În același timp, consumatorii care au avut un consum mediu lunar sub 300 KWh vor plăti 0,80 lei/kWh, iar cei peste 300 KWh plătesc 1 leu/kWh.
În acest context, dacă ne raportăm la datele anului trecut, vom vedea că există totuși un număr important de consumatori casnici care au avut consumul peste 300 kWh în 2021, și nu se încadrează în normele impuse de documentul emis în martie, adică nu pot plăti prețuri plafonate la facturi. Cu toate astea, există totuși o condiție care-i poate include, și anume să reducă consumul sub media de 300 KWh, astfel intrând în categoria celor care pot plăti 0,80 lei/kWh.
Ceea ce se mai stipulează, în cazul acestor consumatori, este că plata plafonată se va face de-abia în februarie 2023, pe baza planului de regularizare, conform cu OUG emisă de guvernul Ciucă, conform celor de la Economica.net.