Ce spun producătorii despre industria auto: cum va evolua producția și piața

Ce spun producătorii despre industria auto: cum va evolua producția și piața

Șefii Stellantis și Renault au analizat viitorul industriei auto.

Conform lui Tavares, în 2024 se vor simți în continuare efecte ale actualei crize de semiconductori. „Situația va rămâne foarte complicată până la sfârșitul anului 2023, apoi se va relaxa puțin. Producătorii de semiconductori au interes să facă din nou afaceri cu noi, mai ales că prețurile cresc”, a declarat șeful Stellantis.

De la sfârșitul anului 2020, pandemia i-a forțat pe producătorii auto să renunțe la asamblarea a milioane de vehicule. Astfel, comenzile pentru semiconductori s-au redus, iar producătorii acestora au fost nevoiți să se reorienteze către alți parteneri de afaceri precum cei din industria IT.

Odată cu revenirea cererii și, implicit, cu creșterea producției de mașini, constructorii auto au solicitat tot mai multe componente, inclusiv semiconductori, însă producția acestora era alocată deja altor sectoare industriale.

Astfel s-a declanșat o criză de semiconductori care durează și astăzi și, așa cum susține Carlos Tavares, ca și alți șefi ai unor mari companii auto, va continua să afecteze producția de mașini de pe întregul mapamond.

La fel de grav este și faptul că lipsa componentelor a dus la o escaladare a prețurilor care este cât se poate de vizibilă astăzi pe piața auto.

Renault crede că poate rezista

Renault este „suficient de rezistentă și de creativă pentru a depăși următoarea mare furtună”, a spus de Meo.

CEO-ul Renault, Luca de Meo, a declarat că lumea afacerilor se pregătește pentru o posibilă recesiune, adăugând că producătorul auto este suficient de puternic pentru a putea face față acestei „furtuni”.

„Lumea se teme acum foarte mult de o posibilă recesiune în următoarele câteva luni și va fi următoarea noastră provocare”, a spus el în cadrul unei conferințe economice organizate în Italia de ziarul Il Sole 24 Ore.

De Meo a adăugat: „Cred că noi, cei de la Renault Group, ne-am dovedit a fi suficient de rezistenți și creativi pentru a depăși următoarea mare furtunoasă”.