21 feb. 2022 | 10:55

Ce se întâmplă cu funcțiile creierului uman după vârsta de 60 ani: cercetătorii au găsit răspunsul

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu funcțiile creierului uman după vârsta de 60 ani: cercetătorii au găsit răspunsul

Creierul este, în mod evident, cel mai important organ al omului. Fără el, toate celelalte devin inutile. Așadar, sănătatea acestuia este esențială, în contextul informației expuse mai devreme.

Așadar, la ce vârstă începe creierul să îmbătrânească, cu adevărat? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii, de-a lungul timpului, încercând să stabilească vârsta corectă la care acesta începe să intre în declin.

Desigur, atunci când vine vorba despre îmbătrânire, procesul poate să varieze de la individ la individ, în funcție de propriul ritm al fiecăruia. Iar acest lucru se aplică nu numai la aspectul fizic, ci și atunci când ne referim la modul în care organele corpului uman își îndepliesc funcțiile de bază.

Conform unor studii mai vechi, creierul atinge apogeul la vârsta de 20 ani, totul ca imediat după să înceapă să intre îtr-un declin constant. Însă dacă luăm în calcul faptul că după 30 ani, acest declin este ajutat de experiența acumulată, s-ar putea să ajungem la o medie mulțumitoare.

Noile studii aduc vești un pic mai bune.

creier-functii-incetinite-60-ani

creier-functii-incetinite-60-ani

Ce au spus oamenii de știință despre evoluția creierului uman și, mai ales, despre declinul acestuia

Conform unor cercetări recente, realizate pe 1.185.882 de participanți, cu vârste cuprinse între 10 și 80 ani, s-a arătat că, într-adevăr, atunci când vine vorba despre rapiditatea de reacție, cel mai bine stau subiecții tineri, de 20 ani. Cei care depășesc această vârsta au tendința de a fi mai precauți, în ceea ce privește acordarea unui răspuns imediat, preferând să „rumege” posibilitățile, având, astfel, șanse mult mai mari să ofere un răspuns corect, trecut prin filtrul logicii și al informațiilor corelate corect între ele.

Această tendință pare să se mențină (cu ușoare scăderi, ce-i drept), în cazul celor cuprinși între 30 de ani și 60 ani. Imediat după 60 ani, performanțele tînregistrează scăderi ușoare.

„Descoperirea noastră este încurajoatoare, deoarece rezultatele noastre arată că nivelurile medii ale vitezei mentale, în contextul unei decizii rapide și forțate, scad relativ târziu, în cursul vieții”, au spus oamenii de știință de la Universitatea Heidelberg.

În concluzie, un creier antrenat, susținut de o învățare continuă, poate să-și mențină tinerețea, ori mai bine zis, maturitatea, un timp îndelungat. Iar dacă cei tineri, de 20 ani, sunt predispuși să se grăbească în oferirea unui răspuns, cei care au vârste mai mari vor încerca să-și ia mai mult timp pentru a oferi răspunsuri, întocmai pentru a fi siguri că ele sunt corecte.

Cu alte cuvinte, chiar dacă după vârsta de 60 ani, funcțiile încetinesc, ele pot fi menținute la valori optime, dacă vrem cu adevărat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele