Ce se întâmplă cu compensarea carburanților în România: vestea pe care o așteptau toți șoferii, schimbările oficiale

Ce se întâmplă cu compensarea carburanților în România: vestea pe care o așteptau toți șoferii, schimbările oficiale

Vești bune pentru toți șoferii din România.

O reducere de 50 de bani pe litru a prețurilor la benzină și motorină, din care jumătate este compensată de la bugetul de stat, se va aplica și achizițiilor care utilizează bonuri de combustibil, iar angrosiștii autorizați vor putea revinde cantitățile pe care le cumpără la preț redus cu condiția să transfere reducerea clienților finali.

Cu alte cuvinte, se vor acorda reduceri și la benzina și motorina la livrate în baza bonurilor de valoare, prin livrarea de cantități suplimentare corespunzătoare contravalorii reducerii de preț, reducerea urmând a fi evidențiată pe bonul nefiscal. Măsura va intra vigoare de la 1 octombrie.

Mai mult, angrosiștii cu certificate de distribuţie și comercializare vor avea dreptul să cumpere combustibil cu o reducere de 50 de bani, dar şi să-l revândă, dar sunt obligați să ofere clientului final o reducere de 50 de bani la revânzare. Cei care nu acordă reducerea vor fi amendați între 50.000 și 500.000 lei.

Impactul bugetar al prelungirii este estimat la 175 milioane lei

″(În acest fel – n.r.), se evită o potențială discriminare între clienții finali persoane juridice care au posibilitatea să facă alimentări direct din rețele de retail, în raport de clienții finali care nu au această posibilitate și se aprovizionează exclusiv pe canalul de comerț cu ridicata. Totodată, se evită apariția de blocaje logistice (de aprovizionare, epuizarea rapidă a stocurilor din stații) la nivelul stațiilor de distribuție, care pot fi cauzate de migrarea unor clienți finali persoane juridice către stații de distribuție, clienți care de regulă alimentează cantități mari de carburant″, conform proiectului normativ.

Prelungirea este justificată inclusiv prin faptul că situația combustibililor pe piețele de profil este volatilă ca urmare a conflictului din Ucraina și a măsurilor sancționatorii impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse.

Din 5 decembrie intră în vigoare embargoul impus de UE pe țițeiul produs în Rusia, iar din februarie anul viitor vor fi interzise și achizițiile de produse petroliere din această sursă.