Ce se ascunde în spatele scandalului WhatsApp: ne-au pus în pericol, au lăsat hackerii să ne vândă ca la aprozar? Ce trebuie să știi, care sunt riscurile

Ce se ascunde în spatele scandalului WhatsApp: ne-au pus în pericol, au lăsat hackerii să ne vândă ca la aprozar? Ce trebuie să știi, care sunt riscurile

Platforma de mesagerie instant WhatsApp se află în mijlocul unui scandal global, din cauza unei presupune breșe de securitate. Presa internațională a dezvăluit pericolul la care sunt expuse sute de milioane de persoane din întreaga lume, dar reprezentanții gigantului deținut de Meta ar neaga tot ce se vehiculează.

Pentru început, dacă nu ești în temă cu evenimentele, notăm că în spațiul public au apărut informații conform cărora WhatsApp are o breșă de securitate ce a fost amplu exploatată de atacatorii online.

Practic, numerele de telefon ale 360 de milioane de utilizatori ar fi fost scoase la vânzare pe Darknet.

Presa internațională prezintă, de asemenea, poziția pe surse a celor de la WhatsApp. Aceștia ar afirma că nu este vorba „de o scurgere de date”.

De asemenea, ar fi spus că sunt dezamăgiți că această companie care se ocupă cu securitatea cibernetică „a cumpărat o listă cu numere de telefon care circulă pe internet pentru a repeta afirmaţii fără nicio bază cu scopul de a obţine publicitate gratuită”.

Specialiștii în securitate cibernetică de la Check Point transmit că este vorba doar despre numere de telefon publicate, nu despre conversații, deci din acest punct de vedere poți sta liniștit.

Există, totuși, mari probleme de altă natură! Mai exact, dacă te numeri printre cei cărora li s-a publicat numărul pe Darknet, ești expus unor riscuri destul de mari.

Care e pericolul real pentru tine. Sunt două mari variante

Poți, de exemplu, să fii folosit pentru campanii de marketing. Numărul tău poate ajunge instrument de publicitate forțată. Te poți trezi că ești invadat de reclame trimise direct de diverse companii ce cumpără numărul tău de telefon, cu scopul de a-și construi o bază solidă de potențiali viitori clienți pe care să-i bombardeze cu anunțuri publicitare, oferte etc.

De asemenea, poți fi ținta unor atacuri cibernetice. Te poți trezi că primești un fișier pe WhatsApp, iar acel fișier poate conține programe ce îți pot fura datele de pe card, date esențiale de logare în aplicații bancare etc.

Prin urmare, situația este destul de complicată, dar cel mai probabil se va clarifica în perioada următoare.