22 oct. 2022 | 08:25

Ce să citești de 10 ori în contractul de credit, înainte de a-l semna: clauzele capcană care te pot „îngropa”

ACTUALITATE
Ce să citești de 10 ori în contractul de credit, înainte de a-l semna: clauzele capcană care te pot

Atunci când dorești să mergi la bancă pentru a solicita un împrumut, după ce vei ajunge la un consens cu angajații instituției, ți se va înmâna contractul, pentru a fi semnat.

În acest moment, trebuie să deschizi ochii foarte bine și să fii deosebit de atent la tot ceea ce scrie pe hârtiile pe care urmează să ți le asumi.

Trebuie să fii conștient că orice hârtie pe care-ți pui semnătura este pe deplin asumată de tine și răspunzi direct de ceea ce este notat în respectivele documente. Acestea fiind spuse, este important să știi ceea ce semnezi, pentru a cunoaște consecințele reale și exacte ce pot deriva din această acțiune, pentru a lua o decizie în deplină cunoștință de cauză, neviciată, pentru a ști la ce să te aștepți.

Există o serie de clauze care se introduc în contractele de credit, după caz, ce pe unii oameni îi pot avantaja, pe alții dezavantaja, după caz. Pentru a nu te regăsi în a doua categorie, asigură-te că înțelegi foarte bine și fără nicio urmă de îndoială ce prevede fiecare dintre aceste clauze.

“Cele mai importante clauze dintr-un contract de credit sunt acelea legate de perioada de rambursare, comisionare, preț.

Să pună întrebări, să lămurească ce anume prevede contractul respectiv din perspectiva costurilor și să nu semneze imediat contractul de credit. Au această posibilitate potrivit legii, să amâne perioada de semnare”, explică Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Ce trebuie să faci, înainte de a semna contractul de împrumut care ți se pune în față

Specialiștii din cadrul CSALB atrag atenția asupra faptului că respectivul contract trebuie citit în integralitatea sa. Dacă la prima vedere ți se pot părea pasaje neinteresante, demne de a fi trecute cu vederea, nu face acest lucru, ci apleacă-te cu interes și atenție asupra fiecărei fraze.

„Exercitați-vă dreptul de a citi contractul în întregime. Puteți solicita băncii o copie sau un draft al contractului pe care să îl parcurgeți în timpul ales de dumneavoastră, astfel încât semnarea acestuia să se facă în condiții de transparență și informare corectă.

Este recomandat să citiți cu atenție contractul și să îl semnați doar în momentul în care sunteți convins că l-ați înțeles pe deplin. În orice moment puteți cere lămuriri suplimentare reprezentanților băncii/IFN-ului, iar aceștia au obligația de a vi le furniza”, mai transmit specialiștii.