Vești bune pentru o anumită categorie de români. Oficialii de la Ministerul Educației tocmai au făcut anunțul. Începând cu data de 1 noiembrie, cadrelor didactice li se va transfera o anumită sumă de bani pe card. Despre ce este vorba.
Profesorii din România se vor bucura la auzul acestor vești. Începând cu prima zi a lunii noiembrie, potrivit Ministerului Educației, cadrele didactice vor primi veniturile restante din sporuri sau majorări.
Este vorba despre ordonanța de urgență, aprobată în luna aprilie a acestui an, privind restituirea diferenţelor salariale în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, sume ce vor fi virate direct pe cardurile bancare ale profesorilor.
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, anunța în primăvara lui 2022 că „profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021″.
Totodată, fostul ministru spune că prima tranșă va fi făcută „realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Citește și Salarii mai mari pentru aceşti români. Cine sunt norocoşii care vor lua mai mulţi bani
Pe 20 octombrie, Ligia Deca, actualul ministru al Educației, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că inspectoratele școlare din țară vor primi la 1 noiembrie banii pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor, prevăzute de ordonanța 48/2022.
„Pentru aplicarea prevederilor OUG 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021,
Ministerul Educației a dezvoltat, în cadrul aplicației informatice EDUSAL, un modul dedicat calculării tranșelor cuvenite. Pentru o corectă informare a beneficiarilor, precum și a publicului larg, precizăm următoarele:
– Nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ. OUG 48/2022 se referă la diferențe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranșe.
– Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative.
– Modulul informatic implementat este în concordanță cu prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
– Deși au fost transmise instrucțiuni de utilizare a aplicației informatice și au fost organizate mai multe sesiuni de instruire în sistem videoconferință cu personalul responsabil la nivel de județ/municipiul București, au apărut unele erori de calcul privind diferențele aferente,
rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia în cazul unor categorii de persoane care nu făceau parte dintre beneficiarii ordonanței.
Citește și Ce nu mai au voie să facă părinţii în noul an şcolar. E interzis începând de acum