Ce s-a văzut din satelit deasupra Ucrainei. Războiul arată imaginea unei țări aruncate în întuneric

Ce s-a văzut din satelit deasupra Ucrainei. Războiul arată imaginea unei țări aruncate în întuneric

Ucraina a căzut în întuneric, așa cum arată aceste imagini din satelit ale Europei luminate noaptea. Ucraina a fost în contrast puternic cu restul continentului de când a început războiul acolo. Apare ca o zonă întunecată înconjurată de țări vecine luminate.

Ce s-a văzut din satelit deasupra Ucrainei

Această imagine de la NASA a fost făcută pe 7 februarie 2022. Ea arată cum arăta Ucraina noaptea în urmă cu o lună și înainte ca Rusia să invadeze pe 24 februarie. Grupurile de lumini din zonele urbane, cum ar fi orașele sau pe unele drumuri semnificative apar ca albe pe hartă.

Unele dintre luminile albe par ușor stinse în comparație cu altele. Acest lucru se datorează acoperirii norilor. Acum, doar o cantitate mică de alb poate fi văzută, dar majoritatea surselor de lumină pe timp de noapte s-au stins.

Putem vedea, de asemenea, impactul războiului asupra orașelor și regiunilor individuale ale Ucrainei. Kievul se află în partea de sus a acestor imagini.

Unele zone par neclare în imaginea făcută pe 7 februarie din cauza norilor. În ciuda acestui fapt, capitala este puternic luminată, cu un val de lumină care se îndreaptă spre exterior. Zeci de puncte mici acoperă restul imaginii.

În imagini este vizibilă și Crimeea, slab luminată și ea

Ce s-a vazut din satelit deasupra Ucrainei
Ucraina văzută din spațiu noaptea, pe 7 martie

O lună mai târziu, întreaga zonă este aproape în întregime întunecată. Lumina care vine din orașul Kiev este mult redusă și doar câteva alte lumini sunt vizibile pe 7 martie, potrivit news.sky.com.

Coasta de sud a Ucrainei este o țintă cheie pentru Rusia și, în consecință, au avut loc multe lupte, în special în jurul Hersonului și Mykolaiv. Luminile din jurul Mykolaivului au dispărut aproape în întregime, în timp ce Herson păstrează o cantitate foarte mică de lumină vizibilă noaptea.

Odessa, la vest, este considerată a fi una dintre următoarele ținte ale Rusiei, dar până acum nu a fost atacată în același mod ca Herson și Mykolaiv. În ciuda acestui fapt, multe dintre luminile din destinația turistică în mod normal plină de viață s-au stins.

În imagini este vizibilă și Crimeea, o zonă din Ucraina care a fost anexată de Rusia în 2014. Luminile din jurul Sevastopolului, scurtate pe hartă în „Sev”, rămân neschimbate în ultima lună.

Rusia admite că a folosit recruți în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că unii recruți, soldați care au fost recrutați obligatoriu în armată, participă la invazia rusă a Ucrainei. În Rusia, toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani trebuie să facă un an de serviciu militar, deși există câteva excepții.

Vine la doar câteva zile după ce Vladimir Putin a negat că au fost implicați conscriși în Ucraina, spunând că erau trimiși doar soldați profesioniști. Ministerul Apărării a declarat că unii militari în termen au fost luați prizonieri de forțele ucrainene.

„Din păcate, am descoperit mai multe fapte despre prezența recruților în unitățile care participă la operațiunea militară specială din Ucraina. Practic toți astfel de soldați au fost scoși”, a spus ministerul rus al Apărării.