Ce este ‘ciclonul bombă’ care a devastat acum continentul american și a afectat milioane de oameni. Explicația experților

Ce este 'ciclonul bombă' care a devastat acum continentul american și a afectat milioane de oameni. Explicația experților

Un ciclon bombă a devastat continentul american și, în urma efectelor sale, mai multe milioane de persoane au fost afectate. Află ce este ciclonul bombă și cum ia naștere acesta.

Un ciclon cu bombă este o furtună mare, intensă la latitudine medie, care are presiune scăzută în centru, fronturi meteorologice și o serie de condiții meteorologice asociate, de la viscol la furtuni puternice până la precipitații puternice. Devine o bombă atunci când presiunea sa centrală scade foarte repede, cu cel puțin 24 de milibari în 24 de ore.

Doi meteorologi renumiți, Fred Sanders și John Gyakum, au dat acest tipar numele într-un studiu din 1980. Ciclonul bombă are acces la ingredientele optime pentru întărire, cum ar fi cantități mari de căldură, umiditate și aer în creștere. Majoritatea ciclonilor nu se intensifică rapid în acest fel. Cicloanele bombă pun meteorologii în alertă maximă, deoarece pot produce efecte dăunătoare semnificative.

Litoralul de Est al SUA este una dintre regiunile în care acest fenomen este cel mai frecvent. Acest lucru se datorează faptului că furtunile de la latitudini medii, o zonă temperată la nord de tropice, care include întreaga SUA continentală, își trag energia din contrastele mari de temperatură. De-a lungul coastei de est a SUA în timpul iernii, există un contrast termic puternic natural între pământul rece și curentul cald al golfului.

Peste oceanul mai cald, căldura și umiditatea sunt abundente. Dar pe măsură ce aerul continental rece se deplasează deasupra capului și creează o diferență mare de temperatură, atmosfera inferioară devine instabilă. Aerul se ridică, se răcește și se condensează, formând nori și precipitații. Ciclonii intensi necesită, de asemenea, condiții favorabile deasupra suprafeței. Vânturile deosebit de puternice de la nivelul superior și valurile de mare amplitudine încorporate în urmele furtunii pot ajuta la forțarea aerului să se ridice.

Cum se formează „ciclonul bombă”

Atunci când vântul puternic se suprapune unui sistem de joasă presiune în curs de dezvoltare, creează un model care face ca aerul cald să se ridice într-un ritm crescător. Acest lucru permite ca presiunea să scadă rapid în centrul sistemului. Pe măsură ce presiunea scade, vânturile se întăresc în jurul furtunii. În esență, atmosfera încearcă să uniformizeze diferențele de presiune dintre centrul sistemului și zona din jurul acestuia.

Meteorologii prezic că nord-estul SUA va fi afectat de o furtună puternică de iarnă la sfârșitul lunii ianuarie. În timp ce locațiile precise și cantitățile de ninsoare sunt încă incerte, părțile de coastă din New England par cel mai expuse riscului de a o cantitate mai mare de zăpadă. Împreună cu vânturile estimate a fi de peste 80 de kilometri pe oră de-a lungul coastei, furtuna este probabil să producă condiții de viscol, valuri de furtună, inundații de coastă, daune cauzate de vânt și eroziunea plajelor.

Viața acestei furtuni este de așteptat să înceapă în largul sud-estului SUA ca un sistem slab de joasă presiune. La doar 24 de ore mai târziu, modelele globale prevăd că presiunea sa centrală va scădea cu 35-50 de milibari. Dacă această furtună se dezvoltă așa cum prevăd prognozele, ajutată de vânturi care bat cu peste 240 de kilometri pe oră în atmosfera superioară, temperaturi foarte calde la suprafața mării chiar în larg și o atmosferă extrem de instabilă, va avea ingredientele critice pentru un ciclon bombă.

Citește și: