Cum se vede Pământul din spațiu: efectele climatice sunt dezastruoase și alarmante

Cum se vede Pământul din spațiu: efectele climatice sunt dezastruoase și alarmante

Astronautul francez Thomas Pesquet a petrecut șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale anul trecut, iar vederea lui asupra Pământului a fost pe cât de uluitoare, pe atât de alarmantă. Pământul încă poate fi salvat.

Perioade lungi departe de planeta noastră i-au oferit o perspectivă unică și privilegiată asupra planetei noastre. Contul său de Instagram este plin de imagini superbe ale „mingii albastre pe care o numim acasă”. Dar frumusețea este pătată. Pesquet spune că și din spațiu efectele schimbărilor climatice sunt vizibile.

El spune că de la vizita sa anterioară în spațiu, în 2016, consecințele activității umane au devenit și mai evidente, ghețarii retrăgându-se vizibil și o creștere a fenomenelor meteorologice extreme este mai vizibilă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thomas Pesquet (@thom_astro)

Preocuparea mediului l-a motivat să devină ambasador al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). În calitate de astronaut la bordul ISS, el a sprijinit cercetarea FAO în domeniul inovației agricole și al metodelor de producție a alimentelor. Resursele limitate din spațiu oferă o oportunitate de a modela comportamentul uman pe o planetă cu resurse în scădere, iar Pesquet dorește să evidențieze paralelele dintre viața pe o navă spațială și viața pe Pământ.

Pământul poate fi salvat

CNN a vorbit cu Pesquet la Muzeul de Științe Naturale din Houston. „Când privești Pământul de la stația spațială, este absolut magic. Nu ești atât de departe, așa că ai încă o vedere relativ apropiată. Dar poți vedea curbura și vezi atmosfera. Strălucește într-o lumină albastră. Este absolut uluitor. Este cel mai frumos peisaj pe care ți-l poți imagina”, spune astronautul.

„Putem vedea multe dintre consecințele activităților umane din spațiu. Unele dintre ele provin de la schimbările climatice, iar altele sunt doar o poluare veche, de exemplu poluarea râurilor, poluarea aerului. Cel mai vizibil efect vizual este la ghețarii care se retrag an de an și misiune după misiune”, spune Pesquet. „Dar vedem și fenomene meteorologice extreme, care devin din ce în ce mai puternice an de an. Prima mea misiune a fost 2016-2017, iar a doua mea misiune a fost cinci ani mai târziu, în 2021. Am putut vedea o creștere netă a frecvenței și a puterii fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi uraganele sau incendiile de vegetație”, adaugă el.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thomas Pesquet (@thom_astro)

Pesquet spune că oamenii sunt capabili să găsească soluții pentru a încetini ritmul schimbărilor climatice.

„Dacă pornim pe calea cea bună, putem face orice. Am construit această facilitate incredibilă în spațiu din motive întemeiate. O folosim în fiecare zi, în cooperare pașnică între țări care nu au fost întotdeauna prietene. Deci, dacă putem transfera acest model în modul în care ne ocupăm de mediul înconjurător, cred că vom reuși. Suntem suficient de creativi, avem tehnologie și avem voință. Deci sunt optimist pentru viitor. Dacă putem face să zboare o stație spațială, atunci putem salva planeta”, spune Pesquet.

În mod crucial, spine el că trebuie să-și gestioneze resursele limitate de la bordul stației spațiale. „Avem atmosferă limitată, apă limitată, mâncare limitată. Și astfel, felul în care ne ocupăm de tot ce se află la bordul stației spațiale ne oferă tehnici pe care le putem aplica pe Pământ, deoarece situația este paralelă. Cred că oamenii de pe Pământ pot învăța multe despre modul în care tehnologia spațială tratează apa, cum reciclăm apa, cum reciclăm oxigenul din aer”, spune acesta.

Citește și: