Ce anvelope trebuie să aibă mașina: șoferii trebuie să țină cont de vreme

Ce anvelope trebuie să aibă mașina: șoferii trebuie să țină cont de vreme

Șoferii trebuie să știe că anvelopele țin cont de vreme. Astfel, atunci când temperatura se încălzește este recomandat să schimbi anvelopele de iarnă cu cele de vară.

Pentru ei, când temperatura trece de 7 grade Celsius și plouă, distanța de frânare crește.

Șoseaua acoperită cu apă, viteza și anvelopele mașinii, joacă un rol decisiv în producerea unui număr mare de accidente. Mulți șoferi au încă la autoturisme pneuri de iarnă – care în condiții de ploaie și vreme caldă – cresc distanța de frânare.

Mai multe simulări în care sunt comparate cauciucurile de iarnă și cele de vară arată de ce este important ca în funcție de anotimp să ai un anume set de anvelope.

Un vehicul cu pneuri de iarnă are o distanță de frânare mai mare cu 3 metri față de celălalt – în condițiile în care amândouă circulă cu 100 de km/oră.

Anvelopele depind și de vreme

„O anvelopă de vară frânează cu 3 metri mai puțin față de o anvelopă de iarnă. Ceea ce înseamnă foarte mult. De exemplu, la o trecere de pietoni”, a declarat Bogdan Florea, distribuitor anvelope.

„Idealul ar fi ca de fiecare dacă, în momentul în care temperatura crește mai mult de 7 grade să avem niște anvelope de vară, pentru că anvelopa de vară are un cauciuc mai tare, gândită să reziste mai temperaturi mai înalte”, a declarat Robert Otoman, instructor conducere defensivă.

La 16 grade Celsius, cauciucurile de iarnă au o distanță mai mare de frânare și în situația în care drumul este uscat. Mașina se oprește în 41 de metri – în condițiile în care – la cea care folosește anvelope de vară distanța scade cu 5 metri.

Cauciucurile de iarnă au aceeași eficiență cu cele de vară când afară sunt 5 grade Celsius și este senin iar când plouă se dovedesc o alegere mai bună.

În România, legea nu prevede o perioadă în care trebuie folosit un anumit tip de anvelope și nu face mențiuni legate de temperatură. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii doar pe drumurile acoperite de zăpadă.

Citește și:
Etichete: