Rămâi fără carnet de șoferi dacă faci asta la volan, iar înainte era imposibil: cât costă teribilismul, ce spune Codul Rutier

Rămâi fără carnet de șoferi dacă faci asta la volan, iar înainte era imposibil: cât costă teribilismul, ce spune Codul Rutier

Șoferii teribiliști vor rămâne fără permis de conducere pe străzile din România.

Începând cu 27 februarie, cei care se distrează cu mașina pe stradă sau parcări, făcând drifturi vor ajunge pietoni pentru 30 de zile. Modificarea din Codul Rutier le permite politiștilor să îi pedepsească mai aspru pe acești conducători auto care în prezent sunt amendați doar pentru deranjarea liniștii publice, fără a li se suspenda permisul.

Există destule clipuri pe internet cu tineri care practică acest sport periculos fie în parcările mall-urilor sau pe zăpadă. De cele mai multe ori, nu se întâmplă nimic dar nu trebuie multă neatenție pentru a produce o tragedie.

Începând de săptămâna asta șoferii din România se vor gândi de două ori înainte să se mai distreze cu mașina.

În prezent, cei care fac drifturi ilegale pe străzile sau în parcările din România pot fi sancționați doar pentru deranjarea ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1000 de lei. Noile modificări ale legii permit sancționarea cu amendă între 580 și 725 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Drifturile, un sport pentru profesioniști

Amenda este și mai mare, iar permisul este suspendat 60 de zile în cazul în care în urma distracției are loc un accident ușor. Profesioniștii din domeniul drifturilor spun că pot avea loc și accidente cu victime, pentru că în jurul mașinilor se adună întotdeauna curioși.

„Sound-ul evacuării, anvelopele, toate sunt lucruri care atrag curioșii. Mergem să filmăm. Se pot desprinde bucăți din anvelope și am văzut de multe ori oameni care filmează cum sunt loviți de spatele mașinii”, a punctat Sorin Ene, șofer profesionist de drift.

„Acest a dori să fiu văzut sau a vrea să evit regulile, să ies în afara autorităților, aduce cu sine vătămarea propriei persoane și a celor din jur”, a declarat Adina Radu, psiholog.

De pe 27 februarie apar pedepse mai aspre pentru șoferii care merg pe banda de urgență pe autostradă sau cei care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată.